Wednesday, July 14, 2021

REPUBLIK PALAU: SERENGETI DASAR LAUT

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.Ada tiga buah negara terkecil di dunia, iaitu Nauru, Tuvalu dan Republik Palau. Negara Palau berkeluasan 459 km persegi, terdiri daripada ratusan pulau yang terletak di kepulauan Mikronesia di lautan Pasifik.  Palau terdiri daripada gugusan pulau dan bersempadan dengan perairan negara Filipina dan Indonesia. 

Dengan penduduk berjumlah kurang 20 ribu orang, kegiatan ekonomi negara Palau bergantung kepada sektor pelancongan, dan pertanian. Ibukota negara ini adalah Ngerulmudi. Negara ini merdeka daripada penguasaan Amerika Syarikat sejak 1994, namun masih tidak menjadi anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Kebergantungannya kepada AS menyebabkan ia menggunakan Dollar AS sebagai matawang, manakala keselamatan negaranya dikawal oleh negara Uncle Sam. Kemudahan pangkalan tentera AS diwujudkan sejak perang dunia kedua, kerana kedudukannya strategik.


Keindahan kepulauan Palau sangat cantik dan menjadi syurga para penyelam seluruh dunia, kerana keunikan terumbu karang dan hidupan laut yang pelbagai. Tidak hairanlah Palau juga dikenali sebagai Serengeti Dasar Laut. Antara keistimewaan lain negara kecil ini adalah keindahan dasar lautnya yang memiliki batu karang semulajadi, di samping bangkai kapal perang dan kapalterbang perang dunia kedua yang banyak berkubur di sekitarnya.

Selain itu, pulau ubur ubur membolehkan para penyelam menikmati skuba bersama jutaan ubur ubur tanpa bisa. Laut pinggir pantainya membiru dan bersih. Negara ini mewajibkan setipa pelancong luar yang datang mengikrarkan janji menjaga kebersihan pantai dan mengambil tanggungjawab memelihara persekitaran. Ia merupakan satu satunya negara yang menetapkan perjanjian ikrar pelancong seumpama ini. 

Palau, sebuah negara kecil turut meletakkan hukum matrilineal, iaitu memberikan hak kepada wanita untuk membuat keputusan dalam keluarga. Ia juga bermakna, kaum wanita mempunyai keistimewaan dalam undang-undang adatnya.   


No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

AHMED HAFNAOUI: MIMPI INDAH PERENANG TUNISIA DI OLIMPIK TOKYO

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Ahmed Hafnaoui, atlet pertama Tunisa...