Thursday, May 27, 2021

SIKAP SAMBALEWA PENJAWAT AWAM: TEGURAN KPPA WAJAR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Mohd Khairul Adib Abd Rahman menegur sikap sambil lewa penjawat awam ketika menjalankan tugas yang diberikan.

Katanya, kebanyakan penjawat awam dilihat tidak membantu kerajaan untuk menjana serta merancakkan ekonomi negara, sebaliknya hanya mengharapkan kenaikan pangkat yang lebih tinggi.

Beliau menegaskan, penjawat awam seharusnya menurunkan ego masing-masing dan bersama dengan rakyat bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi.

"Penjawat awam sepatutnya perlu ada semangat berkhidmat untuk negara dan rakyat, kita perlu turunkan ego untuk bersama dengan rakyat.
(Berita selanjutnya di sini)

Sebenarnya jumlah dan saiz penjawat awam di Malaysia memang besar. Pembayaran emolumen penjawat awam bukan sedikit dan ia perlu dizahirkan melalui perkhidmatan yang lebih baik dan berkualiti. 

Kita tidak menafikan adanya penjawat awam yang bertugas seperti melepaskan batok di tangga. Selain itu ada juga penjawat awam yang terdedah kepada gejala rasuah yang boleh menggugat kestabilan negara.

Kita harus menyedari bahawa amanah yang dimiliki sebagai penjawat awam amat besar dan memerlukan komitmen yang tinggi. 

Tahniah kepada penjawat awam yang sentiasa amanah dan komited dengan tugas yang diberikan. Teruskan berbakti kepada negara dengan sebaiknya.   

No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

PENIPUAN TERANCANG SCAMMER BARANG SAMPAI BARU BAYAR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. foto hiasan Hari ini pembelian baran...