Monday, October 4, 2021

PERSEKOLAHAN BERSEMUKA MURID PPKI MULAI 4 OKTOBER 2021

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Pembukaan sekolah secara berperingkat bermula hari Isnin 4 Oktober 2021, di beberapa negeri di Malaysia termasuk Perak. Sudah tentu peristiwa ini sangat penting untuk memastikan pelajar tidak ketinggalan dalam pelajaran.

Selain pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang tinggi di sekolah, ramai murid sudah mendapatkan vaksinasi COVID-19. Ini adalah antara langkah yang dibuat oleh kerajaan dalam meyakinkan rakyat bagi pembukaan semula institusi pendidikan.

SMK Pangkalan TLDM dibuka semula untuk murid pendidikan khas (PPKI) pada hari ini berdasarkan ketetapan pengoperasian institusi pendidikan bagi negeri Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara.

Pembukaan itu sesuai seperti arahan KPM yang melibatkan Murid Berkeperluan Khas (MBK) di Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas (SKPK), Sekolah Menengah Kebangsaan Pendidikan Khas (SMKPK), Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional (SMPKV) dan Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI).

Pembukaan juga membabitkan pelajar semester 2 Tingkatan Enam, program prauniversiti, semester tiga di Sekolah Sukan Malaysia dan murid kelas peperiksaan antarabangsa.

Daripada 21 orang pelajar PPKI, 12 orang hadir manakala selebihnya tidak dibenarkan oleh ibu bapa, atau mempunyai masalah kesihatan. 

Persediaan guru PPKI juga amat baik dan tiada masalah besar pada hari pertama persekolahan. Pelajar dipecahkan kepada dua kumpulan iaitu kefungsian rendah dan kefungsian sederhana. 

PDRM turut memantau melalui kedatangan Inspektor Siti Nur Athira Ramlan, dari IPD Manjung. 

No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

KECERDASAN LUAR BIASA WILLIAM JAMES SIDIS PUNCA TRAGEDI HIDUPNYA

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. William James Sidis Kita mungkin men...