Thursday, November 24, 2022

DEMAM PIALA DUNIA QATAR 2022 MENCIPTA KEJUTAN

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Qatar menjadi tuan rumah Piala Dunia 2022 yang mengumpulkan 32 pasukan terbaik dunia untuk merebut piala tersebut bermula 21 November hingga 24 Disember 2022. Selain daripada upacara pembukaan kejohanan yang memukau Qatar juga mempamerkan nilai budaya masyarakat dan agama Islam kepada para penyokong bola sepak daripada seluruh dunia. 

Kejutan permainan peringkat awal kumpulan menyaksikan Argentina tewas kepada Arab Saudi. Dua gol memukau pada awal separuh masa kedua hasil jaringan Arab Saudi memberi kejutan besar kepada pasukan Argentina yang terpaksa menelan pahit kecundang dengan kedudukan 2-1 pada perlawanan tersebut.

Gol- gol hasil rembatan Saleh Al-Shehri dan Salem Al-Dawsari dalam perlawanan yang disaksikan kira-kira 88,000 penyokong, di Stadium Lusail, di Doha telah mendiamkan penyokong Argentina, manakala seluruh Arab Saudi berpesta meraikan kemenangan skuad mereka ke atas pasukan ketiga terbaik dunia.  

Arab Saudi adalah pasukan bukan pilihan dalam perlawanan tersebut. Sebaik Messi selesai menyempurnakan sepakan penaltinya, ramai seolah-olah sudah menjangka Argentina bakal menguasai perlawanan. Namun sebaliknya berlaku pada separuh masa kedua apabila ia bangkit dan cemerlang menamatkan rekod 36 perlawanan tanpa kalah Argentina. 

Satu lagi pasukan Asia, iaitu Jepun memulakan aksi Kumpulan E dengan mengejutkan Jerman pada Rabu 23 November 2022. Gol daripada pemain gantian Ritsu Doan dan Takuma Asano pada 15 minit terakhir memberikan Jepun kemenangan menakjubkan 2-1 ke atas juara dunia empat kali, Jerman, di Stadium Antarabangsa Khalifa.  Jerman bagaimanapun mendahului dengan sepakan penalti minit ke-33 daripada Ilkay Guendogan selepas penjaga gol Jepun Shuichi Gonda yang mengasari sayap David Raum.

Kedudukan 1 - 0 tidak bertahan lama apabila Jepun terus melakukan asakan bertubi-tubi sehingga ke separuh masa kedua ke arah pintu gol Jerman.

Kemuncaknya, Doan mengambil kesempatan mengikat kedudukan 1-1 pada minit ke-75, sebelum Asano melakukan kejutan lapan minit sebelum perlawanan tamat. 

Selama ini pasukan Eropah menganggap corak permainan pasukan Asia kurang berkualiti, namun ia dibuktikan sebaliknya. Tahniah Jepun dan Arab Saudi. Kita tunggu penampilan Korea Selatan pula selepas ini. 

No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

TAHNIAH ANWAR IBRAHIM PM MALAYSIA KE-10

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Setelah melalui kemelut berpanjangan...