Wednesday, September 22, 2010

Penguncupan Ekonomi Amerika Bakal Bermula?

Terima kasih kerana sudi membaca di blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.


Pakar2 ekonomi telah menjangkakan ekonomi dunia akan runtuh dengan kejatuhan nilai US Dollar. Ia akan mewujudkan kesan rantai ekonomi yang dahsyat sehingga ekonomi seluruh dunia mengalami kesan kemelesetan yang sangat buruk.

Hari ini, ekonomi Greece, sebuah negara kecil di Eropah sedang mengalami kemelesetan yang parah. Ekonomi negara tersebut terpaksa disuntik berbilion-bilion Euro melalui dasar fiskal EU, bertujuan mengelakkan ia menjangkiti negara Eropah lain. Kejayaannya masih belum dapat dipastikan, sebaliknya ekonomi Greece yang tenat tampaknya mula terkesan kepada Portugal dan negara Eropah Timur yang lain.

Amerika Syarikat, sebuah negara konsumer yang begitu berpengaruh di dunia, bakal mengalami defisit melalui beberapa tanda jelas dalam sistem ekonominya. Permintaan barangan pengguna yang semakin menurun, dengan kadar faedah yang dinaikkan, mendorong kerajaan Barack Obama bertindak pro-aktif melambatkan proses penguncupan ekonomi tersebut.

Hakikatnya, apabila kemelesetan ini berlaku, ia memberi kesan kepada negara lain yang berurus niaga dengan AS. Kejatuhan nilai eksport Malaysia akan menyebabkan nilai mata wang Ringgit Malaysia akan jadi serupa duit pisang masa zaman pemerintahan Jepun semasa Perang Dunia Kedua.

Baru-baru ini, kerajaan melancarkan pakej rangsangan ekonomi 60 billion, tetapi tujuan tindakan ini samalah dengan pakej rangsangan yang Barrack Obama lancarkan sebanyak 789 billion. Sistem kapitalisme berasaskan riba pasti akan runtuh, dan ia dijangka bermula pada bulan November 2010. Antara tokoh pemikir yang melontarkan kebimbangan ini ialah Gerald Celente, Pengarah Trends Research Institute dalam forum kewangan yang disiarkan dalam CNBC. Beliau menyatakan penguncupan ekonomi Amerika lebih buruk daripada kemelesetan yang berlaku pada tahun 1930-an dahulu.

Sedikit perkongsian yang boleh kita lakukan. Jika anda mempunyai tabungan, laburkan dalam bentuk pembelian emas. Harga emas lebih stabil, berbanding jika anda membeli saham dan membuat pelaburan dalam saham terbitan awam.

No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...