Thursday, April 30, 2009

Diugut Bapa Samseng

Terima kasih kerana sudi singgah di blog ini. Saya amat menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Ketika berada di kelas kelas, satu panggilan masuk diterima. Tertera di skrin adalah nama seorang lelaki (aku sebut sebagai M) yang memang aku kenal perwatakan samsengnya.

Dia marah-marah, dan akulah yang jadi tempat dia meluahkan perasaan tidak puas hatinya.

"Cikgu guru disiplin ka?" tanyanya dengan nada keras di hujung talian.

"Semua cikgu adalah guru disiplin, tapi ketuanya bukan saya," kataku menyusun ayat.

"Tolong bagitau cikgu disiplin, saya nak balik gelang anak saya yang dia rampas!"

Aku memaklumkan prosedur rampasan barang. Kataku, pelajar tak boleh bawa hiasan, termasuk gelang. Agak panjang juga penjelasanku, tapi dia masih tak puas hati.

"Saya baru balik dari KL, pecahkan kepala orang. Jangan sampai saya pergi sekolah, ada lagi kepala cikgu sekolah tu yang kena pecah pulak!" katanya marah.

"En. M, negara ada undang-undang. Sekolah pun ada undang-undang. Datanglah, tuntut daripada kami secara baik. Saya rasa kami pun tak nak simpan gelang tu." Aku memujuknya.

"Betul, kita ada undang-undang. Cikgu tau tak, saya sibuk, tak ada masa! Saya boleh datang ke sekolah, dengan anak buah saya 12 orang. Tapi kalau saya datang, adalah cikgu yang pecah kepala. Sekarang, cikgu cakap pada cikgu disiplin, pulangkan balik gelang anak saya tu!" Dia mengugut.

Bimbang dengan ugutannya, aku memaklumkan kepada pihak atasan. Cikgu Amri (Ketua Guru Disiplin) sudah kumaklumkan.

Aku maklumkan juga kepada En. Mat Jamal, pekerja PRA yang kebetulan memang mengenali M. Sekurang-kurangnya, tidaklah aku simpan dalam hati.

"Huh, tak usahlah cikgu bimbang, bukan betul sangat otaknya. Kalau dia datang, biar saya yang uruskan." Kata Mat Jamal, yang juga orang tempatan. Daripada Mat Jamal juga, banyak kutahu tentang M.

M, seorang anggota PEKIDA, memang panas baran orangnya. Pernah kudengar kisah dia terminum racun rumput masa remaja, nyaris mati ketika itu. Orang-orang kampung juga kenal dengan perwatakan samsengnya. Ibu sendiri pun pernah dipukulnya. Dia juga pernah masuk penjara dan kahwin cerai entah kali ke berapa, aku pun tak pasti. Umurnya menjangkau lima puluh, tapi perangainya sejak muda tidak berubah.

Aku termenung seketika. Mudah benar orang seperti M bertindak mengikut perasaan. Kekadang sedih juga dengan sikap masyarakat sebegini. Mudah membuat tindakan yang membuta tuli, akhirnya merugikan diri serta masyarakat.


Tuesday, April 28, 2009

Selsema Babi Menyerang!

Terima kasih kerana sudi singgah di blog ini. Saya amat menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Panik di sana sini sejak akhir-akhir ini, apabila sejenis selsema yang biasanya menjangkiti babi, mula menjarah ke tubuh manusia.

Di Mexico dan di Amerika Utara, kes kematian melibatkan selsema ini menjangkau lebih 100 orang. Terbaru di Sepanyol, dan barangkali akan merebak ke Asia sedikit masa lagi.

Akhbar Agence France-Presse telah memaparkan bahawa pihak berkuasa kesihatan dunia melalui WHO, sebuah agensi PBB kini bekerja keras untuk menghentikan jangkitan selsema babi yang telah menyebabkan kehilangan nyawa di Mexico, yang seterusnya membawa kepada ketakutan penyakit itu mungkin akan berjangkit ke seluruh dunia.

Berdasarkan penyelidikan ilmiah, bahawa makan daging babi itu salah satu sebab timbulnya cacing pita yang sangat berbahaya. Lebih-lebih lagi makanan-makanan babi itu yang kotor-kotor dan najis.

Akhbar The Gurdian dari United Kingdom pula melaporkan simptom-simptom selsema babi adalah sama dengan selsema manusia. Hidung berair, loya, suhu badan meningkat dan lemah angggota badan, merupakan tanda serangan selsema yang diakibatkan oleh haiwan berhidung hodoh tersebut.

Mengikut Agensi Pertahanan Kesihatan, wabak selsema babi disebabkan oleh influenza jenis A - selalunya menjangkiti babi di ladang ternakan.

Mereka yang bekerja di sekitar babi-babi juga kemungkinan besar akan dijangkiti virus H1N1 itu dan ianya juga mungkin bagi virus itu menjangkiti manusia kepada manusia lain.

Oleh itu, lebih elok sekiranya babi-babi yang dijangkiti oleh selsema babi ini dimusnahkan untuk melindungi dari ianya menjangkiti manusia pula.

Memakan daging babi juga boleh menyebabkan penyakit antaranya ialah Sistiserkosis, iaitu sejenis penyakit yang disebabkan oleh Cacing Taein seperti t.solium akibat dari memakan babi.

Benarlah kalam Allah, memang babi (nama manjanya khinzir) memberi keburukan kepada manusia sejagat. Bersyukurlah kita tidak memakannya, tapi apakah kita terlepas daripada bala yang diturunkan ini?

Setakat ini, usaha kerajaan adalah mengawal pintu masuk negara daripada dibolosi pesakit selsema ini. Bagaimana dengan babi yang sedia ada di Malaysia?

Adakah kemungkinan babi-babi di sini dijangkiti dengan selsema? Bimbangnya...

Thursday, April 23, 2009

Cemburu Itu Bukan Milik Perempuan Sahaja

Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di blog ini.

(Artikel ini disusun semula daripada sumber asalnya dalam forum Halaqah)


Cemburu seorang suami dan ayah
adalah WAJIB bagi mereka demi menjaga maruah dan kehormatan isteri dan anak-anaknya.


Diriwayatkan bagaimana satu peristiwa di zaman Nabi, Berkata Ubadah bin Somit r.a : "Jika aku nampak ada lelaki yang sibuk bersama isteriku, nescaya akan ku pukulnya dengan pedangku", maka disampaikan kepada Nabi akan kata-kata Sa'ad tadi, lalu nabi memberi respond : "Adakah kamu kagum dengan sifat cemburu (untuk agama) yang dipunyai oleh Sa'ad ? , Demi Allah, aku lebih kuat cemburu (ambil endah dan benci demi agama) berbandingnya, malah Allah lebih cemburu dariku, kerana kecemburuan Allah itulah maka diharamkan setiap perkara keji yang ternyata dan tersembunyi.. "( Riwayat Al-Bukhari & Muslim )

Disini Allah dan RasulNya menegaskan para suami dan ayah perlu mempunyai sifat protective kepada ahli keluarga dari melakukan sebarang perkara keji dan mungkar, khasnya zina.


BILA LELAKI PERLU CEMBURU


Secara mudahnya, lelaki perlu CEMBURU untuk mengelakkan diri dari digelar DAYUS dan perlu menegah daripada berlaku kemungkaran seperti gejala berikut:

  • Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah.
  • Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantar.
  • Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.
  • Membiarkan anak perempuannya ber'dating' dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.
  • Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya
  • Membiarkan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.
  • Membiarkan anak perempuannya memasuki akademi fantasia, mentor, gang starz dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram.
  • Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata.
  • Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang munasabah oleh Islam seperti menyelematkannya dari lemas dan yang sepertinya.
  • Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.
  • Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.
  • Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.
  • Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.

Sayangilah dirimu dan keluargamu. Jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.

Nabi SAW bersabda:
"Barangsiapa yang mati dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya, maka ia adalah mati syahid" ( Riwayat Ahmad , Sohih menurut Syeikh Syuaib Arnout)

Moga-moga kita dapat manfaat daripada artikel ini.

Wednesday, April 22, 2009

Kelahiran Exora-Kebanggaan Proton

Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di blog ini.

Proton Exora Crash

Proton has sent the Proton Exora for crash testing using the Applus+ IDIADA facility in Spain. The tests were required to engineer the Exora to meet Euro NCAP 4 star standards, which Proton claims the Exora will be able to achieve based on its tests conducted at IDIADA according to Euro NCAP test specifications.

In this story are tables listing the tests - note that P0 and P1 denote two different stages of prototypes, so the earlier P0 car would have failed some tests which the P1 car passed later because of revisions to the prototype specs.

Crash Table
Click for enlarged image

The Exora was designed to be able to achieve a 4 star Euro NCAP equivalent of crash safety but of course you can’t just rely on your engineering data for that, you have to actually crash it and see what happens, and if it doesn’t go as to what you predicted, go back to the drawing board and fix it.

Crash Table
Click for enlarged image

A total of 32 Proton Exora crash test vehicles were destroyed in various tests including a rollover test. The cost of these vehicles amounted well into a Ringgit figure that is 8 digits long, because at the early developmetn stages you are essentially making a few nearly one-off parts, so when things are not produced in volume they are very expensive.

These videos have already been inserted into the launch, specs and price story that I published right after the Exora launch ceremony, but here they are again after the jump for those who missed them.

Sunday, April 19, 2009

Karnival Bahasa Sekolah-Sekolah Negeri Perak 2009

Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di blog ini.


Menjadi urus setia dalam program anjuran JPN dan PPD bukanlah sesuatu yang luar biasa, bahkan ramai rakan-rakan guru di daerah ini, yang terlibat sehingga ke peringkat kebangsaan. Bagaimanapun, penglibatan itu lebih kepada tugas-tugas sokongan, demi memastikan kelangsungan aktiviti yang selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Inilah muka-muka penyusun hadiah dan sijil-Cikgu Akma, Siti, Husna dan Salwa
selepas penat menyusun hadiah dan sijil


Sebahagian lagi tenaga penting Karnival Bahasa-
Ustaz Yasser, bersama dua orang pengacara
berpengalaman
iaitu Cikgu Zaridah dan Cikgu Nor Mazlan


Kali ini, aku diarahkan menjadi urus setia Sijil dan Hadiah untuk satu lagi program JPN. Bertempat di Teluk Batik Resort, Lumut, pada 17 dan 18 April 2009, sebanyak lebih 1000 orang pelajar dan guru ber'kampung' di sana bagi menjayakan Karnival Bahasa Peringkat Negeri Perak. Sebanyak 10 daerah menghantar wakil bagi pertandingan Choral Speaking (SR dan SM), Public Speaking (SR dan SM), Bercerita, Action Songs dan Story Telling (SK sahaja).

Program tersebut sangat meriah, dan majlis penutupnya dirasmikan oleh tuan pengarah JPN Perak, Tuan Haji Mohd Radzi bin Abdul Jabar.

Pengarah JPN Perak dan hadirin sedang menonton persembahan pelajar

"Pengarah JPN ni, cikgu (subjek) Sastera saya dulu," bisik Cikgu Zaridah, pengacara majlis kepada kami.

Persembahan hebat Choral Speaking SBPI Gopeng

"Kemenangan milik kami!" Pelajar SBPI Gopeng

Paling mengujakan pasukan Choral Speaking Kinta Selatan yang diwakili pelajar SBPI Gopeng menang dalam pertandingan tersebut. Secara ironinya, mereka mendapat giliran terakhir, tetapi memberikan persembahan yang mantap dan meyakinkan juri. Lebih bermakna buat aku ialah seorang daripada pesertanya ialah Ain Insyirah, anak saudaraku.

Tahniah kepada semua pemenang. Maklumat awal pertandingan peringkat kebangsaan ialah Pertandingan Bercerita (SR) akan diadakan di Melaka pada Mei 2009; Choral Speaking (SR) pada Oktober 2009 di Negeri Sembilan; Choral Speaking (SM) pada Julai di Melaka; manakala Story Telling dan Action Songs akan diadakan di Perlis pada bulan Oktober 2009.

Tuesday, April 14, 2009

Kenangan LIAS '93 Terpahat Dalam Memori..



Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di blog ini.

Inilah kami, warga Kolej 5 UPM yang mengadakan lawatan ke Sumatera 1993

Semasa di UPM dulu, aku dan rakan-rakan Kolej Kelima, UPM berhasrat mengadakan Lawatan Integrasi Akademik Ke Sumatera atau LIAS. Kami menyediakan kertas cadangan, menghubungi pihak Persatuan Mahasiswa Universiti Sumatera Utara (USU) dan mendapatkan penaja dari merata-rata tempat.

Bergaya di Bukit Gundaling, satu daripada panorama menarik di Sumatera

Aku dan room mate, Khairi (kini pensyarah di UPM) mempunyai pengalaman yang amat menarik bersama Balok, Jagung, Nyah, Ezza, Din Bundel, Abang Nas, Suhaini, Arul, Maz, Lin dan beberapa orang lagi yang sudah kuingat-ingat lupa namanya. (Maklumlah, sudah tua. hehehehe)

Kami berniaga di Gerai Makan sempena Pesta Konvo di UPM. Itulah pengalaman pertama aku berniaga. Biarpun penat, tapi menyeronokkan. Duit hasil jualan kami kumpulkan dalam tabung khas untuk memastikan lawatan tersebut dapat diadakan.

Saban malam, kami membuka kiosk burger di kafetaria KK5. Tiap malam, ada giliran setiap petugas untuk memastikan burger tersebut dapat disediakan dan dijual kepada pelanggan. Hampir 8 bulan kami membuat persediaan dan akhirnya, kami berjaya juga. Kami tidak pun mendapat sumbangan kewangan daripada HEP, tetapi mereka memberi sokongan moral dan surat menyurat.

Akhirnya, kami dapat juga ke Medan, melawat USU, singgah di Danau Toba dan melancong ke air terjun Sipiso-piso (air terjunnya sangat menggayatkan, sayup ke bawah jika dilihat dari tebing tinggi).

Bergambar dengan rakan siswa dari USU termasuk pelajar Malaysia yang belajar di sana

Buat rakan-rakan di LIAS '93, aku takkan lupakan kenangan kita di sana, termasuk kisah rakan yang 'tertipu' dengan penjual kain di Pulau Samosir.

Hampir menangis rakan perempuanku itu kerana kain yang dibelinya tidak cukup untuk dibuat baju kurung, lalu dia meminta agar wangnya dipulangkan.

"Sial, bu... Sial,.. enggak mau saya terima kembali ongkosnya!" kata wanita Batak yang menjual kain tersebut.

Mujur juga ada rakan dari USU yang kemudian berunding dan menyelesaikannya. Mulut wanita Batak itu mengomel tidak puas hati dengan tindakan rakanku memulangkan kembali kain yang dijualnya.

Buat x-room mate yang banyak jasa, terima kasih masukkan foto ini dalam Facebook, moga hubungan persahabatan kita kekal abadi.

p/s: Tengok foto lama ni, teringat zaman muda-muda dulu. Dah tua rupanyer.. hehehe

Monday, April 13, 2009

Minggu Kokurikulum Pengakap


Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di blog ini.

Unit Pengakap ditugaskan membuat persembahan untuk minggu kokurikulum yang diadakan pada bulan April. Sebelum itu, Kadet Bomba dan PBSM telah pun mengadakannya mengikut jadual yang ditetapkan.

Hari ini, Isnin 13 April, giliran pengakap mengambil tempat. Kami menyediakan tiga persembahan, iaitu mendirikan khemah oleh pengakap puteri, manakala pengakap putera mendirikan gajet serta mempersembahkan tarian dabus.

Pengakap puteri sibuk memasang khemah, sementara di kiri pula
pengakap putera sedang membina gajet di hadapan ribuan penonton

Sudah siap pun, lega rasanya..Tapi muka masih gabra nampak!
Dari kiri: Iqbal, Zul, Mior dan Bob sedang menarikan dabus di hadapan guru.

Tarian dabus merupakan tarian tradisional negeri Perak. Tarian ini ditarikan dalam bilangan genap, dan menggunakan batang besi bercincin yang mengeluarkan bunyi gemerincing.

Shafie dan Adam menyediakan para-para untuk pinggan mangkuk

Gajet yang didirikan dibuat daripada kayu dan diikat dengan ikatan buku sila, lilit balak serta ikatan lain yang sesuai. Gajet perlu dipastikan kuat, supaya tidak roboh semasa digunakan.

Khemah pula mudah dibeli, berbanding zaman 70-an yang memerlukan pengakap mendirikan khemah dengan mengorek lubang untuk dipacak kayu. Khemah di pasaran pun pelbagai jenis, saiz dan jenama.

Pengakap boleh berbangga dengan persembahan pada hari ini. Syukur semuanya dapat dilaksanakan mengikut rancangan. Terima kasih kepada Cikgu Tajul Azmir, rakanku yang banyak membantu. Terima kasih juga kepada Cikgu Norizam, Cikgu Azawati dan tidak lupa kepada guru praktikum UPSI, Asriyah yang turut menyumbang tenaga.

Saturday, April 11, 2009

Ular Masuk Rumah!!!

Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di blog ini.

Sebelum ini, ada entry yang berkaitan dengan ular senduk yang masuk ke kawasan laman rumah. Tapi ular itu hilang entah ke mana.

Petang ini, mungkin ular yang sama juga, berwarna hitam, dengan panjang hampir 1 meter, berada di dalam rumah.

Ular yang sudah lemah tapi masih berdesir..

Aku sedang memberi anak minum petang, ketika tiba-tiba, terdengar desiran berdekatan pintu dapur.

"Mak oi, ular!" jeritku lalu menyuruh anak-anak menjauhi kawasan dapur.

"Cepat lari," kataku sambil meminta anak-anak tidak ke kawasan ular itu berada.

Aku bergegas mencapai selaras Sharp Ace, dan dimampatkan dengan peluru Silver timah. Dengan tiga das tembakan, akhirnya Si Senduk berjaya ditewaskan.
Meliuk-liuk biarpun sudah cedera. Masih mampu mengembangkan kepalanya.

Syukur, anak selamat. Yang penting, ular itu tidak menyusup ke ruang lain. Mujur juga lantai marmar menyukarkan pergerakannya.

Akhirnya bangkai ular kucampak keluar sebelum ditanam

Mungkin cuaca hujan sebegini menyebabkan ular dan haiwan berbisa lain cuba mencari perlindungan di tempat yang lebih selesa.

Friday, April 10, 2009

Azilah dan Sirul Akhirnya Menemui Jalan Mati...

Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di blog ini.

Sering dinyatakan oleh rakan-rakan, keputusan mahkamah berkenaan pembunuhan wanita Mongolia pasti memihak kepada kedua-dua tertuduh, iaitu Azilah Hadari dan Sirul Azhar. Mereka berhujah, sedangkan Abdul Razak Baginda pun terlepas, inikan pula dua orang anggota UTK yang menjalankan arahan.

Malang sekali, kenyataannya tidak begitu. Azilah dan Sirul Azhar dijatuhi hukuman gantung sampai mati, kerana kesalahan membunuh wanita Mongolia yang pernah dikaitkan dengan Abdul Razak Baginda.

Kini, mereka bakal mengakhiri hidup di tali gantung, manakala Abdul Razak yang terlepas bebas tanpa membela diri, sibuk dengan tesis di Universiti Oxford.

Kadangkala, timbul juga rasa kasihan kepada dua orang pembunuh ini, sebab jika kita mengikuti perjalanan perbicaraan sejak awal, banyak benar peliknya.

Tapi, mahkamah sudah membuat keputusan. Sewajarnya, terima sahajalah. Shaaribu Setev, bapa Altantuya Shaaribu, pun menerima keputusan mahkamah di Malaysia.

Begitulah. Episod panjang perbicaraan yang penuh drama yang seakan 'berskrip' telah pun ke penghujung. Selamatlah kamu berdua, wahai anggota UTK.

Thursday, April 9, 2009

Semoga Berjaya, Jamal Abdillah

Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di blog ini.

Inilah kali kedua aku memasukkan kisah artis yang kuminati dalam entry di blog ini. Kali pertama, M. Nasir. Kali ini, Jamal Abdillah. Secara terus terang, aku meminati suara dan lagu-lagu nyanyiannya.

Banyak lagunya yang kekal segar evergreen dan masih menjadi pilihan ketika mandi. Terkesan melihat lakonannya dalam "Azura" bersama Ogy Ahmad Daud. Selepas itu, meletup kisah dia ditangkap kerana dadah di Lapangan Terbang Kuching.

Jamal melalui ranjau hidup sebagai artis dengan penuh suka duka. Perkahwinannya juga gagal, tetapi masih berbaka dengan adanya Osama Yamani.

Tempoh hari, ketika Jamal melayan Kryl, KE dan SY di konti SINARFM, gamat juga suasana. Kebetulan, aku bermesyuarat di luar pejabat, dapat jugalah mendengar celoteh mereka. Jamal sempat juga melayan perantau di SINARFM, Hizam yang dua pupu dengan aku.

Jamal Abdillah Enggan Cari Jodoh Lagi




Teks oleh Ellyna Ali


KUALA LUMPUR, 8 APRIL 2009: Kalau ditanya soal kahwin, masih belum sampai seru lagi bagi Raja Pop Jamal Abdillah untuk mencari pengganti yang lain. Sudah 3 kali dia mendirikan rumahtangga. Sayangnya, ketiga-tiga perkahwinan Jamal itu gagal diselamatkan.

"Semuanya adalah ketentuan Tuhan. Dulu saya sendiri yang mencari jodoh. Rasanya, sekarang ini saya tak mahu lagi fikir itu semua. Saya mahu fikir tentang diri saya saja. Lebih baiklah saya jaga diri saya sendiri. Kalau tidak kesian pada orang lain sebab mereka pula yang jadi mangsa keruntuhan rumah tangga saya.

"Kalau tetap ada jodoh saya, biarlah jodoh itu yang datang dengan sendirinya. Saya tidak akan menolak. Tak mungkin saya dapat melakukannya (menolak jodoh)," katanya kepada murai.com.my.

Tidak hairanlah mengapa sisa-sisa hidup Jamal kini lebih banyak ditumpukan kepada Pengasih yang kini sudah menjadi sebahagian daripada keluarganya sendiri.

"Hidup mati saya adalah untuk Pengasih sekarang ini. Saya sudah tidak ada keluarga lain. Ayah dan ibu pun sudah tiada. Jadi, Pengasihlah satu-satunya keluarga yang saya ada sekarang ini.

"Hendak ke mana pun tiada tempat lagi kecuali Pengasih dan bersama Pengasih juga saya akan terus berjuang, malah bergabung dengan mereka untuk membantu mereka melakukan kerja-kerja amal.

"Sepanjang bersama Pengasih, saya dapat lihat perubahan yang cukup besar berlaku pada diri saya dan ianya adalah satu perubahan yang cukup positif," katanya dengan penuh bersemangat.

Barangkali apa yang dilakukannya dengan Pengasih mempunyai kena-mengena dengan pembedahan yang dilakukannya di bahagian kepala. Pembedahan tersebut meninggalkan kesan parut hingga memaksa Jamal mengenakan rambut palsu.

"Sebenarnya, rakan-rakan saya tak bagi saya pakai rambut palsu. Kata mereka, parut tersebut tidak begitu keterlaluan. Tapi saya yang nak guna rambut palsu itu.

"Ia hanya untuk sementara waktu saja. Bila kesan parut itu sudah hilang, saya akan buka semula rambut palsu ini. Bagaimana fesyen rambut palsu yang saya pakai ini? Nampak OK tak?" katanya secara berseloroh.


Jamal Muncul Dengan Tak Hilang Cinta


Dalam usia yang hampir menjangkau 50 tahun pada 7 Mei 2009 ini, Jamal masih lagi kekal menjadi antara penyanyi lelaki yang cukup berpengaruh serta disegani dalam industri muzik tempatan kita.

Lebih penting lagi, juara Bintang RTM 1979 ini masih mampu mengekalkan kehebatan vokalnya dan jualan albumnya pula sentiasa saja laris. Sebab itulah Warner Music Malaysia yang menjadi syarikat naungan Jamal selama ini cukup berani melaburkan wang untuk menerbitkan album studio barunya, Tak Hilang Cinta.

Menceritakan serba-sedikit tentang pembikinan Tak Hilang Cinta, Jamal berkata, album tersebut mengambil masa selama 2 tahun untuk disiapkan.

"Prosesnya mengambil masa yang agak lama kerana saya mahu tampilkan sesuatu kelainan yang orang masih tidak tahu lagi tentang Jamal Abdillah. Sebab itulah saya pilih beberapa lagu yang memiliki muzik serta sound yang sangat kotemporari. Misalnya lagu Apa Lagi yang berentak funk. Ini adalah kali pertama saya membawakan lagu dalam genre muzik funk.

"Ada juga sebuah lagu yang menampilkan saya dengan Daly AhliFiqir iaitu Terpesona Dusta iaitu 2 lagu yang telah digabungkan serta dijadikan sebagai lagu medley. Selain itu, saya juga turut menghasilkan 2 lagu ciptaan saya sendiri iaitu Di Mana Akhirnya dan Akulah Kekasihmu," katanya.

Jelas Jamal lagi, sebenarnya sudah lama dia mencipta lagunya sendiri tetapi selalunya dia mempunyai sikap yang tidak mahu bersusah-payah untuk melakukannya.

HEHEHEHEHEHEHEHE...

Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di blog ini.

Entry ini khas untuk rakan-rakanku penyokong Liverpool, moga tabah menghadapi kenyataan ini.

Liverpool 1-3 Chelsea

By Phil McNulty
Chief football writer at Anfield

Chelsea defender Branislav Ivanovic beats a crowd of Liverpool players to head in his side's first
Ivanovic beats a crowd of Liverpool players to head in Chelsea's first

Chelsea took command of the Champions League quarter-final against Liverpool as Guus Hiddink's side stunned Anfield with an exhilarating attacking exhibition.

Fernando Torres looked to have put Liverpool on course for another glorious European night with he fired Rafael Benitez's side ahead after only six minutes.

But Chelsea responded in style to run out emphatic winners of an enthralling encounter, in which Liverpool played a full part until they were eventually overpowered.

Branislav Ivanovic was Chelsea's unlikely hero, heading goals either side of the interval to put Chelsea ahead - twice taking advantage of Liverpool's familiar Achilles heel, wretched marking at corners.

Didier Drogba, who wasted two excellent opportunities to score before Ivanovic levelled six minutes before the interval, was on target after 67 minutes when he turned in Florent Malouda's left-wing cross from eight yards as Liverpool suddenly collapsed under the weight of Chelsea's pressure.

The only black mark on Chelsea's night was a second-half booking for captain John Terry for a challenge on Liverpool keeper Pepe Reina that rules him out of next week's second leg at Stamford Bridge.

Liverpool have specialised in comebacks against the odds in the past, but it is hard to see how Benitez - who will have been left exasperated by his side's inept defending - can navigate a route out of this one against a Chelsea side who have been superbly rejuvenated by the veteran Hiddink.

In the previous Champions League meetings between the sides it has been almost impossible to separate them, but Chelsea have never adopted such a positive approach before and Hiddink reaped a rich reward.

Anfield was left subdued apart from a defiant rendition of "You'll Never Walk Alone" at the final whistle - all Liverpool's hopes dashed by Chelsea after the optimism sparked by Torres' early goal.

Chelsea's fans, in contrast, celebrated wildly after a victory that was almost beyond their wildest expectations.

Liverpool's recent resurgence has been characterised by high-tempo openings that have put opponents under instant pressure - and they were at it again in the early stages at a vibrant Anfield.

Dirk Kuyt almost gave Liverpool the perfect start after two minutes when his powerful shot on the turn was deflected inches wide off Ivanovic, but the Kop did not have long to wait to celebrate.

This time Kuyt was the creator with a clever flick that released Alvaro Arbeloa on the right-flank, and when he delivered an inviting cross Torres was on hand to sweep a comprehensive finish low past Petr Cech.

Liverpool striker Fernando Torres expertly sidefoots his side ahead against Chelsea
Torres expertly sidefoots Liverpool ahead against Chelsea

Chelsea, with a chequered Champions League history at Anfield, wasted the opportunity to respond immediately when Salomon Kalou sent Drogba clear in the area, but Liverpool keeper Reina raced out to make a vital block.

Hiddink had pledged to send out his side in attacking frame of mind, and Chelsea were as good as their coach's word, with Malouda then firing inches wide with Reina beaten.

Torres was an electrifying presence once more, and he was too quick for Frank Lampard when he swooped to rob the England man after 25 minutes, only to send a curling effort just off target.

It was a remarkably open game, with both sides committed to attack, and Drogba was guilty of another bad miss when he should have restored equality.

The Ivory Coast striker got on the wrong side of Jamie Carragher as Michael Ballack played a ball into the area, but after stumbling and then regaining control Drogba blazed wildly over the top with only Reina to beat.

Chelsea got the equaliser, and the away goal, they deserved, six minutes before the interval when Liverpool's long-time weakness at defending set-pieces surfaced again.

Malouda's corner was a routine affair, but Ivanovic was able to escape from the attentions of three Liverpool defenders to turn a header beyond Reina.

Kuyt should have scored Liverpool's second immediately, but Cech came to Chelsea's rescue as Liverpool looked poised to regain their advantage.

The second half began as an explosive first ended, with Carragher making a desperate clearance off the line from Drogba and Torres shooting just over the top after finally breaking the shackles of Chelsea's defence.

Terry was then ruled out of next week's return leg for a clumsy challenge on Reina - but it was the last piece of bad news for Chelsea.

Didier Drogba wheels away in celebration after putting Chelsea 3-1 ahead at Liverpool
Drogba's goal has given Liverpool a mountain to climb

They swiftly delivered two deadly blows to take a stranglehold on the tie and leave Anfield, so used to success on these nights, collectively stunned.

Ivanovic could barely believe his luck when he was given time and space in the penalty area once more to head another corner, this time from Lampard, powerfully past Reina.

And five minutes later Chelsea were in dreamland when Drogba finally hit the target, sliding home Malouda's cross from close range past a badly-exposed Reina.

Chelsea continued to threaten on the break as Liverpool pressed to little or no effect - and the final whistle brought confirmation of success for Hiddink's tactical masterclass and bitter disappointment for Anfield.


Tuesday, April 7, 2009

Ular Senduk

Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di blog ini.

Agak pening juga kepala memikirkan perihal ular senduk berwarna hitam, menjalar di belakang rumah petang ini. Anak-anakku yang terlihat kelibatnya, lalu menjerit-jerit memberitahu reptilia berbisa itu berada di kaki lima rumah.

Memanglah tidak mustahil ular atau binatang berbisa yang lain, boleh menceroboh kawasan kediaman yang dikelilingi hutan kecil ini.

Usahkan ular, babi hutan pun selalu berkubang di luar pagar. Pagi-pagi sudah kelihatan 'kubang' yang dibuatnya di perdu pokok pisang. Hancur anak pisang dibuatnya. Di kawasan itu tentu banyak pacat, apatah lagi selepas hujan.

Ayam hutan pula, sering berkokok tiap pagi di belukar sebelah rumah. Geram juga rasanya, tapi ibarat kata orang tua-tua, ayam hutan selangkah laju dari angin. Nampak saja kelibat manusia, ia pasti akan terbang atau menyusup masuk ke hutan sawit bersebelahan.

Begitulah, kalau duduk di keliling hutan pokok gelam dan senduduk, ada risiko dan bahaya yang perlu ditangani.

Tapi aku masih risau dengan ular senduk tadi. Anehnya, apabila aku memeriksa dan menyelongkar kawasan yang dimaksudkan, tiada pula nampak bayang ular.

Ke mana perginya?

Peratus Mengundi Hanya 60%?

Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di blog ini.

Berdasarkan maklumat dari SINARFM, SPR menyatakan peratus pengundi yang membuang undi hanya 60%. Agak pelik kerana SPR telah membelanjakan sejumlah wang yang banyak untuk menjayakan PRK kali ini. Mengapa agaknya peratus mengundi untuk PRK di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai rendah?

Apa pun keputusan yang bakal tercatat, ia menjadi persoalan, adakah masyarakat semakin kurang menyedari kepentingan pilihan raya dalam negara demokrasi seperti Malaysia? Atau ada sebab lain yang kita tak tahu?


Monday, April 6, 2009

Bahas Ala Parlimen

Bukan mudah melatih pelajar untuk menyertai bahas ala parlimen. Berikut dilampirkan garis panduan peranan pembahas ala parlimen yang dikeluarkan oleh IAB pada 2008 yang lalu.


GARIS PANDUAN PERANAN

PEMBAHAS ALA PARLIMEN


NO.

PASUKAN KERAJAAN

ANGGARAN

NO.

PASUKAN PEMBANGKANG

ANGGARAN



%

MINIT



%

MINIT

1

YAB. PERDANA MENTERI (PM)



2

YB. KETUA PEMBANGKANG (KP)




1. Definisi /penakrifan tajuk/

10

1


1. Setuju/terima/tolak definisi

10

1


bentang usul




2. Bidas pendirian dan hujah

25

2


2. Nyatakan pendirian/tegasan

10

1


PM




kerajaan.




3. Nyatakan pendirian

10

1


3. Nyatakan strategi & peranan

5

I


Pembangkang




PM,M2 dan M3




4. Nyatakan strategi & peranan

5

½


4. Mulakan hujah & beri

60

3


P2 dan P3




huraian menyokong hujah




5. Nyatakan hujah berdasarkan




Kerajaan




pendirian / tegasan pihak

35

2


5. Pertegaskan hujah

5

1


Pembangkang




6. Beri Izin Laluan

10

1


6. Pertegaskan hujah

5

½






Pembangkang








7. Beri Izin Laluan

10

I

3

YB. MENTERI KEDUA( M2)



4

YB.PEMBANGKANG KEDUA (P2)




1. Terima/ tolak takrif Beri

10

1


1. Bidas tegasan dan hujah M2

30

2


tegasan semula. (Jika takrif








pembangkang tidak disentuh




2. Bidas hujah PM

20

2


bermakna definisi diterima)








2. Bidas tegasan & hujah Ketua




3. Nyatakan hujah kedua dan




Pembangkang.

40

3


ketiga pihak pembangkang.

40

3


3. Nyatakan hujah kedua dan








ketiga kerajaan

40

3


4. Beri Izin Laluan

10

1


4. Beri Izin Laluan

10

1





5

YB. MENTERI KETIGA (M3)



6

YB. PEMBANGKANG KETIGA(P3)




1. Bidas hujah-hujah P2

40

3


1. Bidas hujah-hujah M3

40

3






2. Bidas hujah-hujah M2

30

2


2. Bidas hujah-hujah KP

30

2


3. Bidas hujah-hujah PM

10

1






4. Perkukuhkan hujah

10

1


3. Perkukuhkan hujah kerajaan

20

2


Pembangkang








5. Beri Izin Laluan

10

1


4. Beri Izin Laluan

10

1





3 MINIT MASA PERSEDIAAN

8

UCAPAN PENGGULUNGAN



7

UCAPAN PENGGULUNGAN




(PM/M2)




(KP/P2)




1. Bidas hujah pembangkang

50

2


1. Bidas hujah kerajaan

50

2


2. Menggulung & tegasan




2. Menggulung & tegasan




penutup hujah kerajaan

50

2


penutup hujah pembangkang

50

2

Nota:

1. Anggaran peratus dan minit merujuk kepada keutamaan dan masa seseorang pembahas patut tumpu terhadap peranannya. Lambang peratus tidak merujuk kepada markah yang patut diberi untuk setiap kategori.

2. Markah diberi berdasarkan persembahan seseorang pembahas dengan merujuk kepada kriteria seperti gaya, isi, strategi dan bahasa.


3. Perdana Menteri dan Ketua Pembangkang - mengutarakan SATU hujah sahaja

Menteri Kedua dan Pembangkang Kedua - mengutarakan DUA hujah sahaja

Menteri Ketiga dan Pembangkang Ketiga - membidas sahaja

Ucapan Penggulungan - bidas dan rumus sahaja.


Zaman aku bersekolah dahulu, kami adakan bahas secara biasa. Ada kerajaan, pembangkang dan pengerusi. Tiada izin laluan. Tapi zaman sudah berubah, teknik penyampaian bahas ala parlimen memerlukan pelajar lebih bersedia menghadapi celahan (izin laluan pihak lawan). Jika kurang persediaan, pulang awal nampaknya.