Wednesday, May 11, 2011

Hari terakhir mak (Dedikasi untuk Hari Ibu)

Terima kasih kerana sudi membaca di blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Saya masih ingat menjelang hari terakhir jasad mak bercerai daripada nyawanya. Perit untuk kami menerima hakikat mak menghidap kanser hempedu. Dalam masa yang sama, ayah diserang angin ahmar, menyebabkan dia tidak mampu berjalan. Kedua-dua orang yang kami sayang diuji hampir serentak waktunya. Mujur adik saya Wa belum berkahwin ketika itu. dapatlah dia memberi perhatian lebih kepada penjagaan mak.
Sabtu 22 Oktober 2005, penyakit mak semakin parah. Batuk mak mula mengeluarkan darah berketul-ketul. Enam bulan sebelumnya, Doktor pakar di Hospital Tuanku Bainun mengesahkan mak menghidap kanser hempedu tahap 3.
"Mak encik ni, ada enam bulan sahaja. Tapi kalau buat pembedahan, kita boleh jangka 50-50, sebab faktor umur. Lagipun keadaan badannya agak lemah." katanya selepas membuat pemeriksaan khas untuk mak.
"Prepare for the worst" kata-kata akhir doktor itu menyebabkan kami terkesima. Kami pasrah dengan takdir untuk mak.
Saya dan Yong bertekad memberitahu adik beradik sahaja. Ayah pun kami tak maklumkan. Lagipun, ayah masih lemah selepas serangan strok, kami bimbang ayah terkejut pula.
Selepas pengesahan tersebut, kami bawa mak ke sebuah hospital pakar swasta berhampiran Tambun. Kami cuba dapatkan pandangan alternatif. Nasihat pakar tersebut tidak ada bezanya dengan pendapat pertama. Akhirnya kami bawa mak pulang. Mak sendiri tak mahu dirawat lama-lama di hospital.
"Badan mak sejuk. Mak nak balik ke rumah," rintih mak semasa kami memujuknya lebih lama di hospital.
Dalam tempoh enam bulan, kami bawa mak ke pusat rawatan tradisional dan alternatif lain, tapi keadaan mak semakin berat. Sel-sel barah semakin merebak sehingga ke pangkal hati.
Sehari sebelum mak pergi, mak teringin benar berjumpa adik saya yang tinggal di Batu Pahat, Johor.
"Mana Oun, .. dia dah tiba?" dia bertanya lemah.
Oun adik ke-4 saya sudah berumahtangga dan bekerja di TM Batu Pahat. Dialah yang jarang kami jumpa sebab tugas dan jarak membataskan kepulangannya.
"Oun dalam perjalanan, mak. Nanti petang dia tiba." Saya pujuk mak.
Petang Sabtu, keadaan mak semakin berat. Darah keluar bersama batuk yang berpanjangan. Lebih memilukan, darah beku keluar bersama batuk mak. Wajah mak juga semakin pucat. Kami bersedia menghadapi apa juga yang bakal berlaku. Mungkin derita mak bakal berakhir. Tapi, berakhirnya penderitaan mak bermakna kami akan kehilangannya.
Kepada ayah, kami jelaskan juga tentang situasi mak. Ayah banyak termenung. Mungkin mengenangkan suka duka hidup dengan mak selama hampir 40 tahun.Untuk membantu mak, ayah tak berdaya. Dia sendiri terpaksa dipapah untuk ke sana ke mari. Menolak kerusi roda dengan tangan pun ayah tak mampu.
Sebelum Asar, adik saya Oun akhirnya tiba di rumah setelah menempuh perjalanan lebih 600km. Sebenarnya sepanjang tempoh mak sakit, Oun kerap pulang sehingga cutinya habis. Kali ini, dia pulang sendirian sebab dia menjangka pulang lagi bersama keluarga pada minggu berikutnya.
Anehnya, sebaik Oun tiba, mak bagaikan mendapat semangat baru. Lebih kurang 30 minit mak berbual dengan Oun. Oun picit-picit badan mak. Oun tadah muntah mak. Kami berbual seolah-olah mak hanya demam biasa. Menjelang maghrib, mak koma tidak sedarkan diri. Itulah detik akhir kami berbual dengan mak. Hakikatnya mak berada dalam tenpoh akhir hidupnya.
Selepas azan subuh pagi Ahad 23 Oktober 2005, mak pergi menghadap Penciptanya dengan tenang. Hajat mak untuk bertemu semua anaknya tercapai juga.
Selepas mak pergi, keadaan ayah semakin buruk. Hajat ayah untuk 'bertemu' mak dimakbulkan selepas hampir dua tahun. Pada 17 November 2007, ayah kembali ke rahmatullah. Kami kebumikan jasad ayah seperti mana yang diwasiatkannya, iaitu bersebelahan pusara isteri tercintanya.
 
Ya Allah, terima kasih dan kami bersyukur dikurniakan ibu bernama AMINAH BINTI MD HUSIN. Moga Allah rahmati roh mak dan ayah ALI HASSAN BIN AHMAD dalam kumpulan mukmin terpilih.

No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...