Thursday, December 8, 2011

Pelaksanaan SBPA untuk Kakitangan Awam Mulai 2012

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Perdana Menteri dalam pembentangan bajet 2012 telah mengemukakan Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) bagi menambah baik Sistem Saraan Baru (SSM) yang dilihat banyak kelemahan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) diberi mandat untuk memastikan perjawat awam mendapat faedah dan manfaat di sebalik pelaksanaan SBPA nanti. Dalam kenyataannya, JPA hari ini memberi jaminan penjawat awam yang berpengalaman dan cemerlang diberi keutamaan bagi mengisi jawatan tertinggi dalam sektor awam walaupun dasar Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang dilaksanakan 1 Januari depan akan membuka ruang kepada ‘orang luar’ menduduki sesuatu jawatan. Orang luar yang dimaksudkan adalah golongan ahli profesional tertentu yang diambil oleh kerajaan bagi memantapkan sitem perkhidmatan awam yang sedia ada.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Abu Bakar Abdullah, dipetik sebagai berkata, pengambilan orang luar hanya dilakukan apabila keadaan sangat diperlukan tetapi masih tertakluk kepada penilaian dan saringan ketat.

“Ini adalah sebagai persediaan. Apabila menyusun skim perkhidmatan, kita bukan hanya mahu mengatasi masalah sedia ada, malah melihat keperluan masa depan untuk generasi akan datang.

“Kita akan buat penilaian dari Jusa C, Jusa B dan seterusnya sehingga ke kumpulan Premier. Jika tiada yang benar-benar layak, barulah kita mencari bakat luar tetapi keutamaan tetap diberikan kepada penjawat awam yang berpengalaman dan cemerlang,” katanya pada sidang media, di sini semalam.

Justeru, katanya, dakwaan menyatakan sistem baru itu bertujuan membuang penjawat awam yang tidak menunjukkan prestasi baik menerusi dasar pemisah atau exit policy adalah tidak benar.

Beliau berkata JPA juga memberi jaminan tidak akan berlaku penganiayaan kepada sesiapa menerusi pelaksanaan skim baru itu.

Baru-baru ini, CUEPACS dilaporkan membantah cadangan membawa orang luar mengisi jawatan tertinggi sektor awam yang disifatkannya umpama menganaktirikan penjawat awam yang sudah lama berkhidmat dan mempunyai pengalaman serta kepakaran tertentu.
Pada masa sama, pembangkang mengambil kesempatan menggesa kerajaan membatalkan dasar membawa masuk orang luar kerana bimbang berlaku pelantikan politik, selain boleh menyebabkan institusi perkhidmatan kerajaan bercelaru.

Abu Bakar juga menafikan skim baru itu akan mengurangkan tenaga kerja sektor awam, sebaliknya memastikan jumlah kakitangan kerajaan mengikut keperluan.

“Sejumlah 29,000 jawatan dimansuhkan di bawah SBPA berdasarkan enam strategi inisiatif perkhidmatan awam iaitu kawalan saiz, kajian pertindihan fungsi, penjajaran fungsi utama, perkhidmatan boleh diserah urus, perekayasan proses kerja dan kajian semakan skim perkhidmatan,” katanya.

Sebenarnya, perkhidmatan awam adalah tunjang kekuatan sesebuah negara yang bergerak maju seperti Malaysia. Itulah sebabnya adalah pelik jika ada parti politik yang bercadang untuk mengurangkan saiz perkhidmatan awam atas alasan 'membazir'. Adalah baik jika satu kajian telus dibuat sebelum kenyataan bodoh dikeluarkan, seperti yang dibuat oleh seorang ahli politik di Johor dalam satu konvensyen tidak lama dahulu. 

No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...