Tuesday, January 24, 2012

Tahniah Polis Malaysia. Memang Patut Penjenayah Tegar Dibunuh!

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.



Polis Diraja Malaysia(PDRM) sering dimomokkan oleh pihak tertentu sebagai lembab dan menjadi mangsa tuduhan liar parti-parti politik pembangkang akhir-akhir ini.Bagaimanapun, kecekapan polis mematahkan peristiwa seorang kanak-kanak menjadi tebusan penagih dadah kelmarin, wajar membuka mata kita.


Kanak-kanak perempuan tersebut berdepan saat cemas lebih lima jam apabila dijadikan tebusan seorang lelaki bersenjatakan pisau, dipercayai penagih dadah yang kurang siuman akibat pengaruh dadah yang menceroboh rumah keluarganya di Kampung Baru di sini, hari ini.

Dalam kejadian jam 10.30 pagi di Lorong Raja Muda Musa 6, mangsa yang berusia 10 tahun sedang menonton televisyen bersama keluarganya, dan tidak semena-mena, suspek yang dalam keadaan bogel meluru masuk dan mengambil pisau di dapur lalu mengacukannya ke arah kanak-kanak terbabit dan menangkapnya untuk dijadikan tebusan.

Mangsa bagaimanapun berjaya diselamatkan jam 4.10 petang selepas polis memasuki rumah berkenaan dan melepaskan empat das tembakan ke arah suspek.

Lelaki berusia 34 tahun itu yang cedera di perut, rusuk dan kaki disahkan mati ketika dalam perjalanan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan. Memang patutlah dia mati, sebab dia boleh mencetuskan keadaan panik dan mencederakan mangsa.

Usaha memujuk suspek yang dilakukan bapa mangsa namun tidak berhasil apabila lelaki terbabit membawa kanak-kanak itu ke dalam sebuah bilik berhampiran ruang tamu. Sepasukan anggota polis yang tiba tidak lama kemudian turut gagal memujuk suspek menyebabkan pakar psikiatri HKL terpaksa dipanggil untuk memujuknya tetapi masih menemui jalan buntu.

Difahamkan, polis juga turut memanggil seorang wanita dipercayai kakak kepada teman wanita suspek untuk memujuknya melepaskan mangsa, namun tetap tidak berhasil. 'Drama' tebusan kira-kira lima jam 10 minit itu bagaimanapun berakhir beberapa polis masuk ke rumah berkenaan dan melepaskan empat das tembakan ke arah suspek, manakala kanak-kanak terbabit tidak mengalami sebarang kecederaan.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zulkarnain Abdul Rahman, berkata sebelum kejadian suspek dilihat berkeliaran dalam keadaan mencurigakan di kawasan itu menyebabkan beberapa penduduk mengejar untuk menangkapnya.

Beliau berkata, suspek yang melarikan diri kemudian menceroboh masuk ke rumah mangsa lalu mengambil pisau di dapur lalu menangkap mangsa dan dijadikan tebusan.

"Polis tiada pilihan selain terpaksa melepaskan tembakan ke arahnya selepas pelbagai usaha memujuknya lebih lima jam tidak berhasil. 

"Pemeriksaan mendapati suspek mempunyai beberapa rekod jenayah termasuk samun," katanya.

Harapnya SUHAKAM dan Badan Hak Asasi yang sering menghentam polis tidak mengambil tindakan bodoh mempertikaikan usaha polis menyelamatkan mangsa.

TAHNIAH POLIS!

No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...