Tuesday, October 22, 2013

Akhirnya Cikgu Hakim Tinggalkan SMKBS

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.


Tajuk entri kali ini bukanlah pelik. Cikgu Abdul Hakim bin Mohd Isa, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid berpindah tempat bertugas ke SMK Tok Perdana mulai Oktober 2013. Itulah lumrah bagi seorang penjawat awam, yang 'bersedia menurut perintah'.  
Beliau mula berkhidmat di SMKBS sejak Januari 1994, iaitu awal setahun daripada saya. Kami melalui pahit getir bersama sekolah ini yang ketika itu baru berusia setahun jagung. Antara guru lain ketika itu ialah Cikgu Roslina, Cikgu Samsuddin (arwah), Cikgu Amri, Ustaz Amin, Cikgu Basirah, Cikgu Zaidi, Cikgu Tan, Cikgu Suzanna, Cikgu Mustapa, dan beberapa orang lagi yang tak dapat ditulis di sini. Bermula dengan suasana sekolah yang dikelilingi hutan pokok gelam, kini sekolah sudah bertukar wajah, mempunyai asrama dengan kapasiti 300 orang dan dikelilingi kawasan perumahan. 
Pengalaman menarik pastilah ketika asrama mula-mula dibuka pada 2001. Saya menjadi Ketua Warden dan Cikgu Hakim sebaga Guru Kanan HEM. Kami mengalami masalah bekalan air yang tidak mencukupi, sehingga memaksa kami mendapatkan bantuan lori Lembaga Air Perak untuk membawa air. Seribu satu kisah yang dilalui untuk menjadikan SMKBS seperti hari ini. Tidak dapat dinafikan, Cikgu Hakim bersama-sama guru lain telah berjaya membawa sekolah ini ke tahap yang boleh dibanggakan. Tanpa kerjasama, kita tidak akan berjaya. 
Di bawah 8 orang pengetua, tentulah banyak pengalaman yang boleh digunakan beliau di tempat baru. Patah tumbuh, hilang berganti, kami harus menerima kehilangan cikgu Hakim dengan hati yang terbuka.
Selamat maju jaya, Kassim Asri!

No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...