Saturday, September 16, 2017

CORAT-CORET KEMBARA HAJI (SIRI 1)

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

#1: Kelana Jaya Yang Mendebarkan

Apabila tiba di Kelana Jaya, saya bertemu jiran yang sudah 3 hari terkandas kerana masalah visa. Terkejut juga dengan situasi ini, Manalah tau kalau-kalau saya senasib dengannya. Semua disebabkan Kedutaan Arab Saudi membuat tapisan ketat terhadap visa haji jemaah Malaysia. Tambahan pula, kuota jemaah haji sudah bertambah, pasti ia memberi kesan kepada proses kelulusan visa para jemaah. Akhirnya, pada sebelah awal pagi 2 September, kami dimaklumkan jemaah yang menaiki penerbangan XY16B menggunakan Airbus A330-300 ke Mekah tiada masalah visa. Alhamdulillah.. Perjalanan kami bermula ketiak azan subuh. Ironinya, kami pergi nak melakukan ibadah, tapi semua jemaah penerbangan XY16B tidak dapat menyempurnakan solat subuh kerana bas bergerak terus ke KLIA. Sampai di sana, subuh sudah pun luput. 

Bersama rakan dan saudara yang turut hadir di KJ


#2: Penerbangan Flynas

Pesawat Flynas dengan anak kapal warga Indonesia amat baik dan bersopan. Kata-kata yang lembut seperti 'permisi..' dengan layanan yang baik menghilangkan sedikit kebosanan selama 9 jam berada di awan biru menuju ke Mekah. Rasa hiba meninggalkan bumi Malaysia hilang sedikit demi sedikit. Dalam pesawat, semuanya sudah berpakaian ihram kerana kami berniat miqat di Qarnul Manazil, sejam sebelum tiba. Kami juga dijamu sarapan dan makan tengah hari dalam pesawat. Menjelang 2 petang waktu Mekah, kami tiba di Jeddah. Cuaca panas menyambut ketibaan kami.
Cuaca panas menyambut kami sebaik turun daripada Airbus A330-300


#3: Masjidilharam

Sebak melihat Kaabah di hadapan mata. Sebenarnya ini kali kedua saya ke sini selepas umrah pada tahun 2014. Tapi melihat Kaabah dan Masjidilharam, satu pandangan yang tidak menjemukan. Melihatnya juga memberi pahala. Kami tiba awal, iaitu hampir 28 hari sebelum wukuf. Suasana ketika kami tiba tidak sesak tetapi jemaah India, Pakistan, Bangladesh sudah pun ramai. Masjidilharam sudah tidak ada laluan tawaf sementara seperti semasa kami datang tiga tahun lalu. Kemeriahan di Mekah makin terasa. Jumlah jemaah daripada pelbagai negara semakin bertambah hari demi hari.

Kaabah sentiasa dipenuhi jemaah yang bertawaf


#4: Umrah

Selesai umrah wajib, lepaslah 13 larangan ihram buat waktu ini. Saya mengambil peluang membuat 3 kali ibadah umrah sunat. Untuk ibadah umrah, niat miqat di Tanna'im, kami perlu ke sana dalam jarak lebih kurang 10km daripada Mekah, dengan menaiki teksi. Pemandu teksi di sini mengenakan bayaran SR40 - SR80. Kalau hampir musim haji, atau waktu puncak, tambang boleh mencecah SR100. Inilah dugaan yang ditempuh demi mendapatkan pahala beribadah di sini. Adakalanya saya fikir golongan yang tamak haloba sengaja mengambil kesempatan terhadap jemaah haji yang datang untuk mengerjakan ibadah. 
Selesai semua rukun semasa ibadah umrah sunat, saya dan Haji Munsi Abdullah, mencari kedai untuk bercukur. Banyak kedai di bawah menara Safwa, menawarkan harga antara SR5-SR10. Akhirnya, kami memilih sebuah kedai (pencukurnya dari India) yang begitu cekap membotakkan kepala saya. Dalam masa tidak lebih 10 minit, kulit kepala saya kelihatan buat kali pertama di bumi Mekah. Seingat saya, ini kali kedua saya membotakkan kepala selepas melakukannya semasa tingkatan 2!

#5: Air Zamzam

Air zamzam adalah penghulu segala air. Ia hanya ada di Mekah. Telaga zamzam terletak bersebelahan Kaabah. Bekalan air zamzam di Madinah pun datangnya daripada Mekah. Saya tidak lepaskan peluang untuk minum air suci ini. Beberapa botol kecil saya simpan dalam beg sandang. Saya isikan setiap kali ke Masjidilharam untuk solat fardhu. Saya juga ambil kesempatan minum sebanyak mungkin. Cuaca di mekah yang agak panas menyebabkan jemaah perlu minum banyak air supaya tidak berlaku rehidrasi. Saya simpan air zamzam di bilik selepas pulang ke hotel. Ini membolehkan saya menyediakan bekalan untuk air zamzam semasa di Arafah nanti. 

Air zamzam sebenarnya boleh dihantar pulang ke Malaysia. Untuk penghantaran 10 liter, bayaran dikenakan SR130, dan ia terus ke pintu rumah penerima. Itulah yang saya lakukan untuk beberapa orang kenalan yang membuat pesanan air zamzam. Antaranya adalah Juliana Johari yang bertarung maut akibat kanser payudara. Begitu juga cikgu Razali yang menghidap kanser hati. Opah jabariah dan anaknya di Teluk Intan, saya turut kirimkan air zamzam. Alif Sabri, anak Kak Habsah di Pasir Panjang, juga mengirimkan kepada saya air tersebut untuk merawat sakitnya.

#6 Ikan Patin

Ikan patin adalah menu yang sering dihidangkan di hotel kami. Namun begitu, masih banyak juadah lain yang boleh dicuba di Mekah. Antaranya nasi Arab dan roti Syis, iaitu makanan ruji masayarakat Mekah yang dicicah dengan kari kambing. Telur ayam di sini berkulit putih seperti telur itik. Harga susu segar dalam kotak lebih murah berbanding Malaysia. Berbalik tentang ikan patin, akhirnya ditukar menunya oleh pihak hotel kerana ramai jemaah sudah terlalu jemu dengan cara masakannya yang tiada kelainan. 


#7 Kemudahan Oleh TH

TH menyediakan pelbagai kemudahan yang membantu jemaah. Contohnya, kaunter pengeluaran wang, hanya memerlukan kad lencana jemaah semasa berurusan. Begitu juga dengan khidmat pengeposan barangan yang menjadi tumpuan para jemaah untuk mengirim ole ole buat keluarga di tanah air. Selain itu, klinik TH disediakan dalam kawasan maktab.   

No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...