Saturday, January 22, 2011

Tahniah TLDM, PASKAL Memang Digeruni!

Terima kasih kerana sudi membaca di blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Kapal Auxiliary TLDM Selamatkan Kapal MT Bunga Laurel Dan 23 Krew
 
Antara senjata-senjata yang digunakan oleh lanun dari Somalia dalam cubaan merampas Kapal MT BUNGA LAUREL di perairan Teluk Aden, Jumaat. - Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Kapal Auxiliary Tentera Laut Diraja Malaysia Bunga Mas 5 (TLDM BM 5) pada Jumaat, menyelamatkan kapal MT Bunga Laurel bersama 23 krew kapal itu yang dirampas lanun di perairan Teluk Aden semalam.
Kejadian rampasan kapal MT Bunga Laurel itu berlaku kira-kira 300 batu nautika timur negara Oman pada pukul 11.40 malam, dua jam selepas ia dipisahkan di kawasan 'selamat' setelah diiringi kapal TLDM itu melalui perairan Teluk Aden.
Kapal MT Bunga Laurel adalah kapal jenis 'Chemical Tanker' yang disewa khas oleh MISC bagi membawa muatan minyak pelincir dan ethylene dichloride dari Timur Tengah ke Singapura.

Beberapa anggota Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) mengawal lanun-lanun berasal dari Somalia ketika di atas Kapal Auxiliary TLDM BUNGA MAS 5.

Unit Komunikasi Korporat Kementerian Pertahanan dalam kenyataan di sini, Jumaat, berkata kapal MT Bunga Laurel telah dinaiki tujuh lanun yang berasal dari Somalia bersenjatakan senapang AK-47 dan pistol dengan menaiki bot jenis 'skiff'.
Pihak lanun seramai 18 orang itu juga dipercayai menggunakan sebuah kapal induk bagi melancarkan serangan, kata kenyataan itu.
Krew kapal MT Bunga Laurel bagaimanapun sempat mengaktifkan 'Ship Security Alert System' sebelum berlindung di bilik keselamatan khas yang terletak berhampiran bilik jentera kapal.


Kenyataan itu berkata Helikopter Fennec TLDM yang dilancarkan dari kapal Auxiliary TLDM BM5 turut terlibat dalam operasi itu dengan memberi bantuan pemantauan dan tembakan dari udara.
"Seramai tiga orang lanun mengalami kecederaan dalam kejadian ini dan diberi rawatan di atas Kapal Auxiliary TLDM BM 5.
"Bagaimanapun status kerosakan kapal induk dan kecederaan pada lanun yang berada di atasnya pada ketika ini tidak dapat dipastikan oleh kerana serangan itu dilakukan pada waktu malam," kata kenyataan itu. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...