Monday, September 5, 2011

Terima kasih kerana sudi membaca di blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Suasana meriah di rumah Pakcik di Cangkat Cermin.
Berdiri dari kiri: Fariz, saya dan Taufik. Duduk: Khairani, Puteri, Pn. Che dan Ustazah Wan Akmal

Hari raya, bukan sekadar menjadi simbol kemenangan melawan nafsu pada bulan Ramadhan. Malah, ia lebih daripada itu. Melalui suasana lebaran, kita dapat menjalinkan  ukhuwah yang renggang. Selain itu, tradisi kunjung-mengunjung antara rakan taulan, saudara dan kenalan, menjadikan aidilfitri satu detik yang sangat didambakan.

Pertemuan saya sekeluarga bersama adik tersayang, Oun yang tinggal di Johor, begitu bermakna. Kami dapat bersama-sama ke rumah saudara mara seperti Pak Ngah Hassan, Mak Ngah Itam, Mak Ngah Jemah dan Pakcik Endan. 

Saya juga berkesempatan mengunjungi guru saya dahulu, Pn. Hajah Che Saliha di Sitiawan. Kedatangan kami disambut mesra. Kali ini, bekas pelajar saya yang juga murid Pn. Che semasa beliau bertugas sebagai pengetua di SMKBS dahulu, turut memeriahkan suasana. 

Kita tak boleh menjangka apa yang bakal terjadi pada masa hadapan, tetapi wajar kita menghargai detik-detik yang indah ini. Amalan kunjung-mengunjung wajar diteruskan. Jika berpeluang, berbuallah sepuas-puasnya dan elakkan menonton rancangan TV, sebab ia mematikan semangat ukhuwah yang ingin dibina. Selain itu, elakkan juga melayan mesej di telefon bimbit kerana ia mengehadkan perbualan dengan tuan rumah dan tetamu lain.

Salam lebaran. Moga kita dapat lagi bertemu dengan Ramadhan dan Syawal tahun-tahun akan datang. 


1 comment:

  1. Meriah sambutan Raya Tuan Ibrahim:-)

    Raya..TV memang x perlu langsung ketika berkumpul beramai-ramai.

    ReplyDelete

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...