Sunday, February 7, 2010

Ketakutan Menjadikan Dia Berani?

Terima kasih kerana sudi membaca di blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.


Di Sungkai, seorang pencari petai telah melepaskan tumbukan bertalu-talu ke muka seekor harimau sambil menjerit sekuat hati. Tindakannya itu telah menyelamatkan penduduk Orang Asli tersebut, Yok Meneh Yok Din, 47, daripada dibaham ‘Pak Belang’ yang menerkamnya ketika mencari petai di kawasan hutan, kira-kira 1.3 kilometer dari rumahnya di Kampung Ras kelmarin.

Walaupun terselamat dalam kejadian kira-kira jam 1.30 tengah hari itu, Yok Meneh dari suku Asli Semai, mengalami luka parah terutama bahagian belakang badannya terkoyak, selain cedera di kaki dan tangan.

“Saya tidak tahu dari mana harimau itu datang, tiba-tiba saja diterkam dari belakang. Ketika bergelut saya menumbuk bertalu-talu ke mukanya dan menjerit kuat. Harimau itu terkejut, mungkin juga kesakitan dan melarikan diri,” katanya di Hospital Teluk Intan (HTI) di sini, semalam.


Menceritakan detik cemas itu, Yok Meneh, berkata ketika kejadian, dia berseorangan berjalan kaki memasuki hutan itu dan ketika asyik mendongak ke arah pokok petai, tiba-tiba harimau jantan dianggarkan berusia tiga hingga lima tahun itu menyerangnya menyebabkan dia tersungkur.

“Terkaman kuat harimau itu menyebabkan bahagian belakang badan saya terkoyak. Tangan dan kaki saya juga cedera digigit, selain kukunya yang tajam menusuk ke bahagian rusuk saya. Saya lihat darah banyak keluar dari badan.

“Entah macam mana, saya pula berani menumbuk mukanya sambil menjerit. Mungkin matanya juga terkena tumbukan itu.
“Selepas harimau itu melarikan diri ke hutan, saya tidak membuang masa dan berlari menyelamatkan diri dalam keadaan badan berdarah sebelum kemudian terserempak dengan seorang pemandu traktor yang mengutip buah sawit. Beliau membawa saya keluar menggunakan jentera berat itu," katanya.

Yok Meneh berkata, dia dibawa ke sebuah klinik di Sungkai untuk diberi pertolongan awal, sebelum dikejarkan ke Hospital Tapah (HT) dan kemudian ke HTI akibat kecederaannya yang serius, selain mengalami pendarahan yang banyak.

Biarpun berdepan kejadian yang hampir meragut nyawanya itu, Yok Meneh sebaliknya, menyifatkan kejadian itu tidak akan menakutkannya. Padanya, dia sudah lama mengetahui risiko diserang binatang buas setiap kali masuk ke hutan.

“Kejadian itu tidak akan mematahkan semangat saya. Saya akan tetap meneruskan kerja mencari petai selepas sembuh daripada kecederaan ini, kerana itulah satu-satunya kerja yang saya tahu buat,” katanya. BH

Yok Meneh tidak menyangka serangan itu, dan tindakannya adalah spontan selepas diserang harimau. Nampaknya harimau kenalah cari mangsa lain, jika tidak pasti ia ditumbuk lagi...

3 comments:

  1. iye ke petik petai. thot kawasan tu bukan area petai. nak tunggu rimau tu mati so boleh ual internal organ rimau kat cina nih. sebab bleh buat duit banyak ooo illegal poacher. takoe kalau dia tak tipu next time the nature will pay him a respect if he failed to respect the natuer.

    ReplyDelete

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...