Sunday, September 30, 2012

Perbandingan Bajet Kerajaan dan PR: Analisis Helmi Effendy

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.


Oleh Helmi Effendy

Assalamualaikum dan salam sejarhtera. Seperti yang sedia maklum, pada 28 September 2012 persamaan dengan hari jumaat, kita menyaksikan sebuah lagi belanjawan dibentangkan oleh DS Najib sebagai pemandu untuk kita terus maju dalam membawa negara Malaysia yang tercinta. Dalam masa yang sama, ada satu lagi puak yang sangat kempunan untuk memegang kuasa pemerintahan Malaysia turut membentangkan bajet mereka. Mereka tidak mahu kalah dan mahu menjadi raja dalm isu ini. 

Maka berduyun-duyun puak ini membentang bajet mereka lalu syok sendiri mendabik dada dan mengatakan bahawa bajet mereka itulahyang terbaik, mesra rakyat dan sebagainya lalu menuduh bajet BN sebagai bajet populis, bajet pilihanraya dan bajet gula-gula untuk rakyat. Sebenarnya saya tak faham apa yang ada dalam kepala mereka. Bagaimana pula dengan bajet mereka? Itu bukan bajet pilihanraya ? Bukan bajet gula-gula untuk rakyat dengan segala tawaran yang tidak masuk akal yang dipersembahkan. Kenapa harus melabel bajet yang yang memang tanggungjawab kerajaan sejak dulu lagi sebagai bajet gula-gula?

Saya tertarik untuk memetik kata-kata DR ASYRAF WAJDI DUSUKI yang merupakan seorang pakar ekonomi Islam ketika ditemu bual oleh TV9 dalam memberi ulasan mengenai dakwaan pembangkang yang mengatakan bajet 2013 sebagai bajet gula-gula. Katanya:

"Segala bajet sama ada dari kerajaan dan pembangkang itu ialah gula-gula, namun gula-gula yang bagaimana yang diharapkan? Yang bertanggungjawba atau sekadar berpaksi di atas realiti?" 

Jadi, izinkan saya untuk membandingkan Buyjet Pembangkang dan Bajet 2013, kita cari mana satu kayangan langit ketujuh dan mana satu bajet berhemah yang dipenuhi dengan tanggjungjawab. Sebelum itu, saya bawa anda semua untuk mengenali Buyjet PR dan Bajet DS Najib. Lihat di bawah:

Buyjet PR terdapat 7 bab:

 • BAB 1: MAQASSID BELANJAWAN MENGANGKAT KEPERLUAN RAKYAT
 • BAB 2: KESEJAHTERAABAB 2: KESEJAHTERAAN UNTUK SEMUA MELALUI PEMBELAAN RAKYAT TERBANYAKN UNTUK SEMUA MELALUI PEMBELAAN RAKYAT TERBANYAK
 • BAB 3: MENGEMBALIKAN MARTABAT RAKYAT
 • BAB 4: MENJAMIN KELANGSUNGAN KEWANGAN NEGARA
 • BAB 5: MEMBINA KEANJALAN DAN DAYA SAING EKONOMI
 • BAB 6: KESEJAHTERAAN SEKATA DAN SEADILNYA
 • BAB 7: MENGUKUHKAN ARUS REFORMASI RAKYAT
Manakala Bajet yang dibentangkan oleh DS Najib mempunyai lima fokus. 

 1. FOKUS 1: MERANSANG AKTIVITI PELABURAN
 2. FOKUS 2: MEMPERKASA PENDIDIKAN DAN LATIHAN
 3. FOKUS 3: MEMBUDAYA INOVASI, MENINGKAT PRODUKTIVITI
 4. FOKUS 4: KONSOLIDASI FIZIKAL DAN MEMPERCEKAP PENYAMPAIAN PERKHIDAMATAN AWAM
 5. FOKUS 5: MENSEJAHTERAKAN RAKYAT 
Sekarang ini kita sudah faham initipati bajet tersebut. Sekarang ialah masa untuk kita nilai sendiri, mana satu bajet yang benar-benar bagus. Jangan risau, saya akan menjadi pengemudi anda semua dalam perlayaran ilimiah ini. Kita buka minda kita, sama ada orang kerajaan atau pembangkang, kita nilai dengan tingkat akedemik dan ilmiah kita. 

Kenapa saya mengatakan bahawa buyjet PR ini tidak melambangkan realiti?

Pertama, kita lihat dari sudut sumber. BuyJet PR tidak langsung bersandarkan sumber dan menerangkan dari mana sumber wang itu mahu diambil untuk melaksanakan segala yang mereka dakwa di dalam bajet berkenaan sebaliknya hanya banyak mengutuk kerajaan dan melemparkan tuduhan bahawa kerajaan kroni, kerajaan korup dan sebagainya. 

Sedangkan, kalau kita lhat dalam bajet yang dibentangkan oleh DS Najib, kita akan melihat bahawa DS Najib memulakan pembentangan bajet dengan bercerita mengenai pertumbuhan ekonomi Malaysia, bagaimana keadaan ekonomi negara lalu beliau terus membawa kita dengan penjelasan beliauy bahawa bajet negara untuk taun 2013 adalah 251.6 bilion. Kemudian DS Najib memperincikan lagi fokus jumlah wang tersebut seperti membahagikan jumlah wang ini untuk sekotor pembanguna, sektor ekonomi dan sebagainya. Hal ini boleh dibaca dalam Bajet 2013 dalam bahagian peruntukan Bajet 2013, pada nombor 11 hingga 14. 

Berbeza dengan Buyjet PR, yang dimulakan dengan tuduhan--tuduhan tidak berasas kepada kerajaan. Bermain dengan spesikulasi dan hanya membentangkan bahawa bajet mereka berjumlah 220 billion tanpa ada sedikit pun penjelasan jumlah wang sebanyak itu dibahagikan bagaimana untuk sektor apa dan sebagainya. Hanya bermain dengan spesikulasi... jadi inilah tahap kebijaksanaan seorang pemimpin yang hampir menjual negara kepada George Sorus suatu masa dahulu. Patutlah gaji sebagai penasihat ekonomi dibayar sebanyak RM1 sahaja. :P 

Seterusnya, kita melihat Belanjawan 2013 yang dibentangkan oleh DS Najib pada fokus pertama, menceritakan bagaiamna kerajaan merancang dan memperincikan perbelanjaan negara untuk meransang ekonomi Malaysia. Antara isi tersebut ialah perancangan kerajaan dalam menggalakkan pelaburan doesmetik, mempergiatkan perusahaan kecil, usaha untuk menjadikan Malaysia sebagai hub minyak dan gas, rancangan kerajaan dalam merancakkan sektor perlancongan serta kehendak kerajana menaikkan lagi aktiviti pertanian, menjamin bekalan makanan negara, mencergaskan pasaran modal dan kewangan, menggalakkan amanah peniagaan. dan membangunkan ekonomi bumiputera dan kaum india yang ketinggalan jauh dengan bangsa cina. 

Kemudian, kita bandingkan pula permulaan Buyjet PR. Saya tidak nampak langsung dalam 7 bab dalam pembentangan Buyjet PR, bagaimana rancnagan untuk meransangkan ekonomi negara. Jika ekonomi negara pada tahun 2013 tidak terdapat rancangan untuk meransangkan ekonomi seperti mana dalam fokus 1 Belanjawan 2013, bagaimanakah ekonomi negara mahu berkembang?

Buyjet PR pada awalnya banyak menyentuh mengenai masalah-masalah ekonomi negara yang sebenarnya banyak di dalamnya sudah diselesaikan. Tetapi saya tertanya-tanya, dimanakah rancangan PR untuk meransangkan ekonomi Malaysia? Di sebalik berjanji bulan dan bintang, di mana kesimbangan DI DALAM BUTJET PR?

Fokus Kedua Belanjawan 2013 menyentuh mengenai isu pendidikan negara. Benda ini yang PR terlepas pandang. Tiada langsung secebis dalam Buyjet PR mengenai rancangan menyuntik pembanggunan dan kemajuan dalam membangunkan sektor pendidikan yang bakal melahirkan seorang lagi Einstein, seorang lagi Ibnu Khaldun, dan banyak lagi tokoh. 

Apa yang saya nampak, PR hanya menyentuh mengenai pendidikan percuma pada penghujung belanjawan mereka serta memberi eluan kepada pendidik. Selebihnya, hanya menuduh BN dan UMNO salah. Semuanya salah... hehehehehe... Kini, saya mahu kongsikan pula bagaimana rancangan kerajaan dalam sektor pendidikan. 

Kerajaan telah menyumbang sebanyak 38.7 Billion dalam bajet 2013 kali ini untuk membangunkan sektor yang paling penting ini. Kerajana juga menyediakan peruntukan 500 Juta untuk melatih guru-guru menjadi lebih effisyen dalam mengajar mata pelajaran teras serta sumbangan kerajan untuk menaikkan fasiliti-fasiliti sekolah di Malaysia. 

Selebihnya, kerajaan turut membentangkan rancangan mereka dalam pendidikan awal kanak-naka yang langsung tidak dipandang oleh Buyjet PR. Dalam mempertingkatkan lagi latihan dan kemahiran anak-anak Malaysia, kerajaan juga telah merencanakan Program Skim Latihan 1Malaysia. Kerajaan juga telah memperuntukkan 440 juta ringgit untuk melatih graduan-graduan Sijil Kemahiran Malaysia bagi menyenangkan mereka mencari kerja nanti. 

Anda boleh baca teks ucapan Belanjawan 2013 untuk melihat bagaimana fokusnya kerajaan untuk menaikkan sektor pendidikan negara berbanding pembangkang. Kenapa ya? Mungkin pembangkang tidak mahu rakyat Malaysia menjadi bijaksana seterusnya menolak mereka yang sekadar menanam tebu di tepi bibir. 

Fokus ketiga Belanjawan 2013, saya mendapati tiada apa yang mahu diperkatakan kerana ianya tidak banyak disebut. Saya terus melompat ke fokus keempat Belanjawan 2013. Fokus ini menumpukan kepada komited kerajaan mengurangkan defisitifiskal dan hutang negara. Antara rancangan kerajaan ialah memastikan defisit negara menjadi 3 peratus menjelang 2015. 

Juga, kerajaan akan memperkenalkan sistem baru dalam mengutip cukai disamping pembelian kerajaan berasaskan prinsip value for money. Kemudian, kerajaan juga sedang berusaha memastikan perkhidamatan awam ialah yang terbaik. Juga, kerajan tidak lupa kepada pesara kerajaan dengan menaikkan jumlah wang pencen minimun daripada 720 ringgit kepada 820 ringgit. 

Yang paling menarik dalam fokus ini ialah bagaimana kerajaan begitu bersungguh-sungguh menaikkan ATM yang diserang habis-habisan oleh pembangkang pada kebelakangan ini. Ketika PR dengan bodohnya menyuruh kerajaan mendedahkan pembelian senjata-senjata negara kepada umum yang akhirnya akan menyebabkan rahsia keselamatan negara terbongkar, DS Najib sebaliknya merancang untuk memberikan bayaran insentif sebanyak 200 ringgit kepada anggota tentera.

Juga, kerajaan bersetuju untuk meyelaras elaun anggota simpanan tentera dari 4.00 sejam kepada 6 ringgit sejam dan 5.80 kepada 7.80 kepada anggota yang berpangkat pegawal. 

Fokus terakhir dalam Belanjawan 2013 membincangkan mengenai Kesejahteraan Rakyat. Banyak yang dillakukan untuk menyenangkan hidup rakyat. Antaranya ialah:
 • Perumahan untuk rakyat: Kerajaan akan membina 50 000 rumah mampu milik yang jauh dari harga sebenar pasaran di beberapa buah bandar besar seperti Kuala Lumpur, Shah Alam, Seremban, Pulau Pinang dan Kuantan. Harga rumah yang disediakan ialah 20 % lebih rendah dari harga pasaran ketika ini. 
 •  Kerajaan akan mengkaji semula cukai keuntungan hartanah. 
 • Bantuan BR1M 2.0 akan diteruskan. 
 • Kerajaan akan menyeragamkan harga semenanjung dan sabah sarawak. 
 • Kerajaan akan mempermudahkan ibadat haji. 
 • Meringankan beban pengusaha bas sekolah
 • Mengurangkan kos pembelajaran pelajar seperti memberi Baucer Buku 1Malaysia dan memberi diskaun dalam pembayaran PTPTN. 
 • Program jalur lebar untuk rakyat termiskin. 
 • Memasang CCTV di beberapa tempat. 
 • Membasmi rasuah di Malaysia. 
Saya hanya menyenaraikan secebis rancangan kerajaan dalam mensejahterakan rakyat Malaysia. Dibandingkan dengan PR, rancangan untuk mensejahterakan rakyat Malaysia sebenarnya sudah terhapus kerana belanjawan mereka tiada dinyatakan di mana sumber wang yang mahu diambil mereka, bagaimana rancangan mereka untuk merangsangkan ekonomi negara, sebaliknya lebih tertumpu kepada menabur persepsi.

8 comments:

 1. Τhere's definately a great deal to find out about this topic. I really like all of the points you made.

  Here is my site chatroullette
  My site :: chatroulette

  ReplyDelete
 2. Hеy there, You've done an excellent job. I'll definitely digg it and peгsonаlly
  suggest to my frіends. I'm confident they will be benefited from this web site.

  Here is my web page; same chat room

  ReplyDelete
 3. Quаlity articles or reviews is the imροrtant to be
  a fоcuѕ for the viewers to go to see the web page, that's what this website is providing.

  Review my page :: chatroulette alternative

  ReplyDelete
 4. Hi thеre, I desiгe to subscгіbe for
  this weblog to get most uρ-to-date updates, thus where can i
  ԁo it pleasе help out.

  Herе iѕ mу site :: Acne Product

  ReplyDelete
 5. great post, verу informatіѵe.
  I'm wondering why the other experts of this sector do not understand this. You must proceed your writing. I'm ѕuгe, you've a great readers' base alreаdу!


  Here iѕ my wеb-site; Schnell Bauch Weg

  ReplyDelete
 6. It's remarkable to visit this website and reading the views of all friends regarding this post, while I am also keen of getting know-how.

  Feel free to surf to my web page hemoroides

  ReplyDelete
 7. I ԁοn't know whether it's just me оr іf everyone else encοuntеring issues with yоur website.
  It ѕeemѕ like some of the written text оn yοuг poѕts are running οff the screen.
  Ϲan somebody else please cοmment and let mе know іf this is
  happenіng to them as well? This might be a іsѕue
  with my web browsег because Ι've had this happen before. Cheers

  My website ... acne home remedy
  my web page: Teen acne treatment

  ReplyDelete
 8. Hi, aftег rеadіng thіѕ amazing post i am
  also happy to share my knοw-how hеre with mates.  mу ѕite adult acne

  ReplyDelete

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...