Batuk Berulang Boleh Menyelamatkan Pesakit Jantung

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. 
Sakit jantung merupakan pembunuh senyap yang tidak disangka oleh ramai orang. Kehadirannya secara tiba-tiba, boleh membunuh individu tanpa sebarang amaran. Kebiasaannya ia datang bersama pakej tiga serangkai, dengan dua lagi penyakit berbahaya iaitu diabetes (kencing manis) dan darah tinggi.

Kebanyakan pesakit bersendirian ketika
mereka mengalami serangan jantung, Tanpa bantuan, individu berkenaan mula berasa lemah, dan hanya mempunyai kira-kira 10 saat kiri sebelum hilang kesedaran atau koma.

Walau bagaimanapun, penurut pakar kardiologi, mangsa-mangsa boleh membantu diri mereka melalui batuk berkali-kali dan sangat bersungguh-sungguh. Satu nafas harus diambil setiap sebelum batuk, dan batuk mesti mendalam dan berpanjangan, kerana batuk itu mampu mengeluarkan kahak yang jauh dalam dada.

Satu nafas dan batuk perlu diulangi kira-kira setiap dua saat tanpa membiarkannya berterusan sehingga bantuan tiba, atau sehingga jantung dirasai agak selesa untuk kembali berdegup.

Bernafas untuk mendapatkan oksigen ke dalam paru-paru dan batuk membantu pergerakan memerah jantung dan mengekalkan peredaran darah. Memerah tekanan pada jantung juga membantu ia mengembalikan degupan ke rentak normal. Dengan cara ini, mangsa serangan jantung boleh sampai ke hospital dan sempat diberi rawatan lanjut.

Beritahu seberapa ramai orang lain yang mungkin tentang perkara ini. Ia boleh menyelamatkan nyawa mereka!

Sebaliknya jika anda sekadar menganggap ia perkongsian jenaka sahaja, ia tidak menyumbang kebaikan yang boleh membantu kehidupan seseorang .

TERJEMAHAN SUMBER:  http://www.facebook.com/Dr.AbduRazzaq
(Muslim Doctor)

Comments

Popular posts from this blog

Keburukan Penggunaan Telefon Bimbit Dalam Kalangan Pelajar Sekolah

SPM Dahulu dan Sekarang

Ular Masuk Rumah!!!