Saturday, March 2, 2013

Tragedi Lahad Datu Lambang Keberanian Pasukan Keselamatan

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Ketika saya coretkan luahan ini, saya masih terdengar-dengar kata anak sulung anggota polis yang terbunuh angkara penceroboh  Sulu di Lahat Datu di Buletin Utama.

"Ayah tak ada, ayah masuk kubur.." itulah antara kata-kata anak Inspektor Zulkifli Mamat, 30 yang terbunuh dalam serangan mortar lanun Sulu tengah hari Jumaat 1 Mac 2013.


Sementara itu, Noraziah Nor, 29, isterinya, tidak dapat menahan sebak dan pengsan sejurus menerima berita kematian suaminya.

"Nak balik, Azi nak balik, tolong bawa Azi balik, tolonglah sesiapa hantar Azi balik...," begitulah rintihan Noraziah yang dilihat tidak berhenti-henti menangis ketika ditemui di kediaman bapa angkat pasangan itu di Bandar Baru Putra, Bercham di sini.

Noraziah yang merupakan guru di sebuah sekolah di Tanjung Rambutan terpaksa dipimpin beberapa jiran dan anggota keluarga kerana pengsan sebelum dihantar ke klinik berhampiran.

Pasangan yang menetap di Bandar Baru Putra, Bercham itu mempunyai dua cahaya mata iaitu Mohammad Akmaluddin, 5, dan Mohammad Akhil, setahun dan Noraziah kini mengandung anak ketiga.

Zulkifli, adalah antara dua anggota komando yang terkorban dalam insiden tembakan membabitkan kumpulan penceroboh bersenjata dari selatan Filipina di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah hari ini.

Sementara itu, bapa angkat pasangan itu, Sjn Hussain Harun, 53, yang merupakan jurulatih pusat latihan Pasukan Gerakan Am (PGA), Hulu Kinta berkata  beliau menerima berita itu selepas solat Jumaat sebaik sahaja Noraziah datang ke rumahnya.

"Saya cukup terkejut apabila mengetahui berita ini dan Aziah terus pengsan sebaik memberitahu kami.

"Saya mengenali arwah pada tahun 2004 semasa dia menyertai Kor Sukarelawan Polis Siswa Siswi (Suksis) UUM dan saya merupakan pengajar untuk pandu arah peta," katanya sambil memberitahu kali terakhir beliau bertemu arwah ialah minggu lepas sebelum bertolak ke Lahad Datu.

Amatlah malang apabila peristiwa sedih ini dimanipulasikan oleh pihak tertentu sebagai satu drama yang diada-adakan oleh pihak kerajaan. Kononnya, ia dirancang untuk menangguhkan PRU13 yang patut diadakan selewat-lewatnya Jun ini. 

Kenyataan biadab Tian Chu, ahli Parlimen Batu dari Pakatan Rakyat, meletakkan kesalahan kepada parti pemerintah. Begitu juga Anwar Ibrahim, Penasihat PKR yang meletakkan kesalahan kepada kerajaan kerana dianggap lewat bertindak. Tujuannya untuk mempengaruhi rakyat agar bersetuju dengan pandangan mereka.

Respons mereka sebenarnya sudah boleh difahami, kerana ia bertujuan memperlihatkan kerajaan pimpinan Najib kelihatan lemah, dan perlu diganti. Apa yang mereka tidak faham sebenarnya adalah keterbukaan kerajaan menerima penceroboh untuk berunding sama ada dengan ATM atau PDRM, kerana isu ini berakar umbi sejak zaman sebelum merdeka. Malah, ramai dalam kalangan rakyat Malaysia berketurunan Sulu yang masih mempunyai hubungan persaudaraan dengan rakyat Selatan Filipina, khususnya Mindanao.

Saya kira kita semakin jelas tentang watak politikus seperti Anwar dan Tian Chua, yang tampak menangguk di air keruh, atas peristiwa yang mengorbankan perwira negara ini. Seharusnya, orang seperti ini tidak perlu diberi ruang menjadi pemimpin kerana sikap bermuka-muka dan memperjudikan keselamatan negara demi karier politik mereka.

Alfatihah untuk Inspektor Zulkifli Mamat dan Koperal Sabaruddin Daud.

 

No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...