Pelbagai Jenis Gaya dalam Bahasa Kita (Siri 1)

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Apabila kita membaca status rakan dalam laman sosial, tentu kita dapat melihat pelbagai bentuk gaya bahasa yang ditulis. Gaya bahasa ada kaitan dengan emosi penulisnya. Mari kita fahami gaya bahasa dalam bahasa kita. (kredit kepada bloger retibahasa)


JENIS-JENIS GAYA BAHASA
Secara umunya, gaya bahasa terbahagi kepada empat jenis, iaitu (a) Gaya bahasa perbandingan; (b) Gaya bahasa sindiran; (c) Gaya bahasa penegasan; dan (d) Gaya bahasa pertentangan. Bagi keempat-empat jenis gaya bahasa itu akan melibatkan, membentuk dan memilih kata-kata yang tepat untuk melukiskan sesuatu. Ia disebut sebagai plastika bahasa. Kita bincangkan dua bahagian dahulu iaitu (a) dan (b).

a.1    Gaya bahasa perbandingan
a.1.1   Metafora
Perbandingan secara langsung di antara satu benda dengan benda yang lain   yang ada sifat kesamaannya. Misalnya:
a. Matahari adalah raja siang.
b. Bulan adalah dewi malam.

a.1.2   Personifikasi:
Memberi watak manusia kepada yang bukan manusia. Misalnya, daun kelapa yang disifatkan sebagai manusia yang boleh melambai, menggamit, bersiul dan sebagainya. Lalu ditulis seperti berikut:
a. Daun nyiur melambai-lambai.
b. Pepohon kelapa menggamit manja langkah kakiku.

a.1.3 Asosiasi
Merupakan penyamaan satu benda dengan benda yang lain. Asosiasi benda yang kedua, ada hubungan dengan benda yang pertama (yang disebut terlebih dahulu). Misalnya:
a. Badannya langsing seperti pohon pinang, mukanya pucat bagai bulan kesiangan, matanya merah seperti biji saga.

a.1.4  Allegori:
Satu gaya yang menggunakan perbandingan yang sempurna dan lengkap. Mislanya: laut di bandingkan dengan kehidupan, suami isteri diumpamakan sebagai nakhoda dan jurumudi, tujuan hidup diumpamakan sebagai tanah tepi, kumbang sebgai pemuda, bunga diibaratkan sebagai anak dara dan sebaginya.

a.1.5   Parabel/Kiasan:
Perkataan ini berasal dari perkataan Latin. Ia bermaksud sebagai kiasan yang  terdapat di dalam sesebuah cerita atau hasil karya puisi. Ia dapat menyimpulkan rahsia atau falsafah hidup. Misalnya dalam sebuah ceitta mengisahkan “si tikus mengalahkan si singa”. Parabel dalam kalimat ini ialah adakalanya orang yang kecil, lemah atau miskin dapat mengalah atau mengatasi orang yang besar, kuat atau kaya.

a.1.6   Simbolik:
Simbolik ialah gaya bahasa yang memindahkan sifat seseorang atau sesuatu kepada yang lain atau melukiskan sesutau dengan menggunakan benda-benda atatu perkara lain seperti lambang atau simbolnya. Misalnya: lintah darat ( orang yang menindas, memeras, mementingkan diri sendiri dan menganiaya orang lain), kambing hitam (orang yang dijadikan sasaran atau dituju), alu pencungkil duri (orang yang tidak boleh mengeluarkan buah fikiran), kucing pekak (perangkap tikus)

a.1.7   Tropen
Gaya bahasa yang menggunakan kata-kata yang tepat dan sejajar dengan erti yang dimaksudkan. Misalnya: “Dia terbang ke Jepun” (orang yang diibaratkan boloeh terbang seperti burung atau seperti kapal terbang), “sehari-hari ia berkubur sahaja dalam bilik” (diibaratkan diam dan tak bergerak-gerak seperti orang mati dalam kubur), “sudah lebih dua bulan dia mengukur jalan” (orang yang tidak mempunyai apa-apa pekerjaan melainkan mundar-mandir sepanjang jalan) dan lain-lain lagi.

a.1.8   Mitonimia
Suatu nama baru yang pada mulanya  berupa nama lain bagi sesuatu benda atau perkara, ia digunakan sebagi atau seolah-olah nama khas yang lebih senang disebut atau lebih mudah dikenali, kerana ada kaitan dengan nama asalnya. Misalnya: “Ia meluncur dengan MAS” (MAS ini berasal dari kata Malaysian Airline System, tapi lebih dikenali dengan nama MAS,seakan-akan berharga seperti emas), “Ia berparti PAS” (PAS ialah singkatan dari perkataan awal bagi Pati Islam Se-Malaysia), “Ia belajar di IPKB” (IPKB bermaksud Maktab Perguruan Kota Bharu) dan sebagainya.

a.1.9   Litotes:
Merupakan satu gaya merendah, memperkecil atau penyederhanaan. Kata-kata yang digunakan sebenarnya adalah berlawanan dengan kenyataan yang  sebenar. Misalnya:
a. “Gubukku di tepi sawah” (gubuk di dalam konteks ini bukan bererti bangsal, rumah kecil pondok atau lain-lain, tetapi sebenarnya merupakan sebuah rumah yang besar dan cantik), b. “Jemputlah makan nasi dengan garam sahaja” (ini bukanlah bererti dia makan nasi dengan garam sahaja kerana terlalu miskin,tetapi nasi yang penuh dengan lauk-pauk yang banyak).
Gaya bahasa begini biasanya dituturkan oleh orang yang suka merendah diri, tidak suka bermuka-muka atau menunjuk-nunjuk sesuatu kelebihan atatu keistimewaan yang ada padanya.

a.1.10 Hiperbola / Bahasa melampau-lampau / Bahasa besar:
Perkataan ini juga berasal dari perkataan Latin “ballein” (yang bermaksud melemparkan), iaitu satu gaya bahasa yang cuba menunjukkan atau membesar-besarkan ataupun melebih-lebihkan sesuatu perkara  atau benda. Contohnya:
a. Darah mengalir menganak sungai” (yang hendak diibaratkan ialah darah yang mengalir terlalu banyak sehingga penuh anak-anak sungai),.
b. Mayat bertimbun dihurung jutaan lalat.        

a.1.11 Sinekdot
Sinedot (synecdoche) terbahagi kepada dua jenis iaitu: 
(i) Pars pro toto: iaitu penyebutan sebahagian dari kata, tetapi boleh memberikan sepenuh erti kata tersebut, misalnya, 
a. Sudah lama tak nampak batang hidung. (Lama tidak bersua)
 
(ii) Totem pro parte: iaitu penyebutan seluruhnya untuk menyatakan hanya sebahagiannya sahaja. Contohnya,
a. Pertandingan itu berakhir dengan kemenangan Pasukan Rumah Putih. (ini bererti tidak diterangkan bahawa ada satu lagi pasukan yang telah dikalahkan oleh Pasukan Rumah Putih)
b. Sekolah kami telah kalah dalam peraduan tersebut (yang disebut ialah sekolahnya yang telah kalah, di mana sepatutnya ada sekolah lain yang telah menang, tapi tidak disebut).
 
a.1.12 Euphimisma:
Satu gaya yang memperhalus kata-kata atau ucapan, kadangkala kata-kata itu lucah, tetapi oleh kerana ia digunakan dengan begitu halus dan “sopan”, sifat kelucahannya tidaklah begitu ketara. Misalnya: 
a. “Saya minta diri sebentar” (bermaksud mahu pergi dari tempat itu sebentar), 
b. “Dipersilakan duduk” (bermaksud disuruh duduk),  
c.  “Pergi buang air kecil” (kencing)

a.1.13 Allusio/ Unsur-unsur peribahasa atau falsafah:
Iaitu satu gaya bahasa yang banyak menggunakan peribahasa, simpulan bahasa, perumpamaan dan yang seumpamanya. Misalnya:
a. “Hidupnya amat menyedihkan, seperti ayam, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang”, 
b. “Nasihat yang diberi langsung tak berguna, seperti mencurahkan air di daun keladi sahaja”.

a.1.14 Antonomasia/ bahasa kiasan berdasarkan fizikal:
Penggunaan nama lain bagi seseorang dengan menggunakan sifat-sifat orang itu sendiri. Mislanya:
a. “Si Jangkung” (orang yang kurus dan tinggi), 
b. “Si Gendut” (orang yang rendah dan pendek)
 
a.1.15 Parafrasa:
Merupakan gaya bahasa penghuraian. Satu kata yang ditukar dengan kata-kata lain yang lebih panjang tapi masih dapat memberi makna atau erti yang sama dan sesuai dengan kata yang hendak digantikan itu. Misalnya: 
a. Pagi-pagi lagi, ketika Sang Suria telah keluar dari peraduannya.
b. Lewat petang, ketika burung sudah pulang ke sarang barulah dia pulang.
.
b.    Gaya Bahasa Sindiran
Gaya bahasa sindiran ini merupakan satu gaya perli kepada sesuatu yang tidak digemari atau yang tidak sesuai dan tidak berkenan dengan hatinya. Gaya bahasa ini terbahagi kepada tiga jenis, iaitu:

b.1.   Ironi:
Ia merupakan seolah-olah kata terbalik dari maksud asal atau kata-kata lain dari kata-kata yang sebenarnya yang patut digunakan dengan tujuan untuk menyindir. Misalnya: 
a. “Cepat betul kau datang” (diwujudkan kata-kata ini kepada orang yang lewat datang), 
b. “Wah, cantik betul bajumu!” (bermaksud baju yang tidak cantik)
c. "Kita kaya, tapi masih ada orang miskin."
 
b.2   Sinis/ Sinikal/Mengejek:
Berupa kata-kata ejekan yang kasar, melebih-lebihkan, melampau-lampau dengan tujuan menyatakan perasaan benci atau ejekan yang ketara. Misalnya: 
a. “Muntah aku melihatmu”  (bermaksud: oleh kerana terlalu benci dan meluat atau jejek, sehingga boleh muntah), 
b. “Pengsan aku bila terbau minyak wangi kau” (bermaksud: bau minyak wangi itu amat tidak berbau sedap, sehingga boleh jadi pengsan bila terciumnya), 
c. “Rebah aku melihat mukanya” (bermaksud: dia akan jadi atau boleh rebah kalau melihat muka yang dimaksudkan, boleh jadi muka tersebut terlalu hodoh, terlalu dibenci atau sebagainya).

b.3   Sarkastik:
Iaitu gaya bahasa yang lebih kasar daripada sinis. Ianya digunakan bagi menggambarkan sikap marah, benci, meluat yang amat sangat. Ia boleh jadi digunakan dalam waktu marah atau tidak disedarinya. Misalnya:
a. “Polis anjing kerajaan” (pengutuk menyamakan polis yang dimarahinya disifatkan sebagai anjing) 
b. “Perangai macam babi” (menyamakan sesuatu pihak dengan haiwan yang paling hina), “bangsat”, “mampus”, “haram jadah”, “ anak haram”, “”syaitan”, “kurang ajar”, dan lain-lain lagi. (Ini sering terdapat dalam status laman sosial yang berkaitan dengan politik)

Comments

Popular posts from this blog

Keburukan Penggunaan Telefon Bimbit Dalam Kalangan Pelajar Sekolah

SPM Dahulu dan Sekarang

Ular Masuk Rumah!!!