Wednesday, January 21, 2015

4 KUMPULAN LELAKI YANG DITARIK MASUK KE NERAKA

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.


Ada 4 golongan lelaki yang akan ditarik masuk ke neraka hanya kerana wanita. Mereka ialah lelaki yang rapat dengan wanita tetapi tidak memberikan haknya dan tidak menjaga amanah  yang sepatutnya. Mereka ialah:

1. Ayahnya 

  Apabila seorang lelaki bergelar ayah tidak mempedulikan hak anak-anak perempuannya di dunia, tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya. Malah dia membiarkan anak- anak gadisnya mendedahkan aurat. Tidak cukup kalau hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yang bergelar ayah, bagaimanakah keadaan anak perempuanmu sekarang? Adakah dia menjaga solatnya? Adakah kau mengajarnya bersolat dan menutup aurat? 

 
2. Suaminya

 

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya dalam pergaulan, bebas di pejabat, memperhiaskan diri untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yang alim dan solatnya tidak pernah tertangguh, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.
 

(p/s; Duhai lelaki yang bergelar suami, bagaimanakah keadaan isteri tercintamu sekarang? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yang kau akan menderita atas perbuatannya di dunia)

3. Abang-abangnya

 

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.
 

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jangan hanya menjaga amalmu, dan jangan ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dengan maksiat... dan tidak menutup aurat.)

4. Anak lelakinya

 
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya.. ...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabk an di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.
 

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... kerana ibu juga insan biasa yang tak lepas dari melakukan dosa.

YA ALLAH, AMPUNKANLAH DOSA KAMI, SESUNGGUHNYA KAMI HAMBA-MU YANG DAHAGAKAN PENGAMPUNAN-MU. PERMUDAHKANLAH KAMI MELAKSANAKAN AMANAH SEBAGAI SUAMI, DAN SUAMI KEPADA PEREMPUAN TERSAYANG DI SEKELILING KAMI

No comments:

Post a Comment

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...