Thursday, May 7, 2009

Selamat Bersidang Untuk DUN Perak

Terima kasih kerana sudi singgah di blog ini. Saya amat menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Agak lama juga DUN Perak tidak bersidang. Pada satu ketika, Bangunan SUK tidak dibenarkan dimasuki, sehingga menyebabkan sidang DUN 'bawah pokok' telah diadakan. Memang kelakar tetapi memilukan juga, kerana orang luar Perak ketawa sinis melihat apa yang berlaku di negeri ini.

Jalan penyelesaiannya ada, dan mudah sekali. Ramai yang kutemui menyatakan pendapat yang sama. Bubarkan sahaja DUN. Biar kerajaan baharu yang dilantik menguruskan pentadbiran negeri ini. Berikan kembali kuasa kepada rakyat.

Tetapi setakat sembang di kedai kopi sahajalah. Apalah kuasa kami, untuk menentukan dan memutuskan. Sehingga hari ini, politik di Perak menjadi caca marba.

Hari ini, Khamis 7 Mei 2009, khabarnya DUN Perak akan bersidang. Beberapa perkara pelik berlaku lagi. Antaranya, memakai baju warna hitam adalah kesalahan. Larangan berbaju hitam oleh Ketua Polis Negara ada kaitan dengan khabar angin kemungkinan tunjuk perasaan oleh kumpulan tertentu di Bandar Raya Ipoh semasa DUN bersidang.

Menurut berita Mstaronline, Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) yang berhadapan dengan kemungkinan hilang jawatannya esok telah memutuskan tindakan berhubung tiga hingga empat perkara penting untuk dilaksanakan apabila sidang Dewan bermula esok.

"Saya sudah buat keputusan berkaitan banyak perkata, tiga hingga empat perkara.

"Ada beberapa lagi belum saya putuskan," kata beliau ketika ditemui di pejabatnya di sini hari ini.

Bagaimanapun beliau enggan menyatakan butiran tentang keputusan yang telah pun ditentukan tindakannya.

Ketika ditanya sama ada akan menolak dua usul yang dikemukakan oleh BN, Sivakumar yang merupakan ADUN Pakatan Rakyat enggan mengulas lanjut sambil meminta menunggu hingg esok.

BN mengemukakan usul agar Sivakumar digantikan oleh wakilnya dari MIC sebagai Speaker yang baru.

Bagaimanapun Sivakumar menekankan bahawa beliau sebagai Speaker mempunyai hak untuk menerima ataupun menolak mana-mana usul.

"Itu adalah kuasa Speaker," katanya yang turut enggan mengulas sama ada akan membenarkan Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir dan enam exconya yang lain masuk ke Dewan pagi esok.

"Itu soalan serius. Saya tahu mahu menjawab," katanya.

Biar apa pun keputusan sidang DUN kali ini, aku mendoakan agar negeri Perak ini terus kekal aman dan rakyat dapat hidup tenteram.

3 comments:

 1. yop

  hari ini - pagi2 lagi teman dapat dan baca SINAR...ada komen dari Tun Mahadir pase negeri kita...
  bernas dan menarik...
  tak berani nak komen lebih2 yop..
  silap2 kedalam...
  he...
  hari ini teman pake baju hitam.......

  ReplyDelete
 2. didoakan kesejahteraan utk semua orang

  ReplyDelete
 3. Haru biru jadinya negeri Perak... Kenapalah susah sangat Sultan nak perkenankan supaya DUN dibubarkan. Kak tirana rasa itulah jalan yang terbaik buat masa ini utk megelakkan konflik menjadi semakin teruk.

  ReplyDelete

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...