Monday, July 20, 2009

Manchester United Ke Malaysia Lagi

Terima kasih kerana sudi singgah di blog ini. Saya amat menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Bagi penyokong Manchester United (M.U), kedatangan para pemain ini ke Malaysia adalah penghargaan yang tidak ternilai.

Bukan kali pertama M.U mengadakan persinggahan dan bermain di Malaysia. Para peminat United berpeluang menyaksikan kelibat pemain pujaan mereka seperti Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, Nani, Scholes, dan pemain yang baru seperti Owen menentang pasukan pilihan Malaysia.

Menariknya, skuad Man U kekal berada di sini untuk tempoh yang lebih lama, kerana jadual ke Indonesia terpaksa dibatalkan setelah berlaku pengeboman di hotel penginapan mereka.

Biarpun sudah ketiadaan pemain terbaik dunia yang sudah berhijrah ke Real Madrid, United tidak ketandusan pemain. Malah, sokongan peminat juga bukan kerana Christiano Ronaldo, tetapi sebaliknya adalah kerana kelab ini mempunyai pencapaian yang mengagumkan.

Ronaldo sudah jadi sebahagian daripada sejarah kegemilangan Man U. Sama seperti kegemilangan pemain seperti Charlton, Keane, Beckam, Cantona yang mencipta nama di kelab ini, Ronaldo perlukan pentas lain untuk memperagakan kehebatannya.

Malaysia, biarpun tewas 2-3 di tangan Man U dalam perlawanan di Bukit Jalil, tidak patut berasa malu. Kita tewas kepada satu daripada pasukan kelab terbaik dunia.

Ironinya, kedua-dua gol sumbangan Amri Yahyah, menampilkan persembahan menghiburkan dan bersemangat.

Kedua-dua pasukan akan bertemu lagi dalam perlawanan kedua pada Selasa nanti.

Sir Alex has promised to make changes ahead of the Reds’ second meeting with the Malaysia XI side that came so close to upsetting United on Saturday afternoon.
It took a late Michael Owen goal to seal victory at the Bukit Jilal stadium in Kuala Lumpur and the 29-year-old could find himself in the starting XI on Monday night when the teams meet again. The boss has also indicated he’ll give starts to Gary Neville and Fabio, while Ryan Giggs, Wes Brown, Zoran Tosic, Michael Carrick and Darren Fletcher are also tipped to play large roles. "The players who started the first game won’t start on Monday," the Reds' manager said. "It will be a completely different team. Other players need to get minutes on the clock." Sir Alex was effusive in his praise for United’s opponents after the 3-2 win and will no doubt expect a similar challenge on Monday. “I thought Malaysia were very good in a lot of things they did. They had the speed to catch us on the counter-attack a few times. You always worry about quick teams because they can really threaten you.”.

Pasti pertemuan kedua ini lebih menarik. Tapi yang jelas, pemain Man U pasti berasa lebih selamat di Malaysia, biarpun dipujuk untuk ke Australia sebagai alternatif perubahan jadual di Indonesia.

Sayangnya, tak dapat ke Bukit Jalil. Tapi menonton di TV pun satu kepuasan.

2 comments:

  1. salam,
    maap le yek brahimnyok..
    akak ni idak le minat nengok bola ni sangat..
    tapi entah kenapa..
    sabtu kelmarin sampei jugak le kat bukit jalil tu..errr..sila baca entry akak yek..


    tak minat..
    betui ni..
    tapi rasanya aghi ni (senin)demer lawan lagi bukan selasa..
    pukul 8.30pm nanti..
    jangan silap pulok..

    harap maklum!
    sekian

    ReplyDelete
  2. Tak minat bola. Minat badminton

    ReplyDelete

Jejak yang ditinggalkan