Thursday, December 3, 2009

Fazdil (Fatine) Membuka Mulut..

Terima kasih kerana sudi singgah di blog ini. Saya amat menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini.

Blog Mazidul pun sudah mengulasnya. Saya hanya mengambil sebahagian daripada petikan berita Mstaronline tentang pondan Malaysia, Fatine yang 'berkahwin' dengan lelaki mengikut undang-undang keluarga di UK.

Fatine Takut Pulang Ke Malaysia

 
Fatine (kiri) bersama 'suami'nya, 
Ian Young semasa perkahwinan mereka. 
-Foto FACEBOOK
 
LONDON: Transeksual warga Malaysia, Mohammed Fazdil Min Bahari berasa takut untuk pulang ke Malaysia ekoran reaksi negatif yang timbul daripada tanggapan salah berhubung perkahwinannya dengan seorang warga British.
Katanya, dia telah menerima banyak emel dan komen orang ramai yang mengkritik dan menuduhnya menghina kerajaan Malaysia.
Mohammed Fadzil atau Fatine kesal kerana orang ramai tidak memahami tujuannya datang ke United Kingdom (UK) adalah semata-mata untuk hidup bersama lelaki yang dicintainya.
Katanya, dia tidak boleh berbuat demikian di Malaysia kerana masyarakat mengkaitkan perkahwinan mereka dengan isu agama.
"Saya takut untuk pulang ke tanah air. Saya bimbang akan keselamatan saya," katanya yang mengulas tentang laporan akhbar tersebut yang didakwa memberikan gambaran kurang tepat mengenai kisah percintaan mereka sehingga mencetuskan reaksi negatif.
Bercakap pertama kali selepas akhbar The Sun di London mendedahkan berita itu, Fatine berkata dia tidak tahu hendak membuat apa-apa lagi kerana keluarganya telah memutuskan hubungan dengannya.
"Saya telah menghabiskan masa berjam-jam membuat panggilan telefon untuk memohon kemaafan. Saya amat menyayangi mereka tetapi saya tidak boleh mengubah apa yang telah berlaku," kata jurusolek artis berusia 36 tahun itu.
Fatine yang berasa kesal dengan laporan tersebut yang didakwanya telah memutarbelitkan kisah cinta mereka sedangkan mereka tidak berniat untuk menghina masyarakat Melayu.
"Mereka juga telah menyiarkan nama bapa saya, sedangan itu sebenarnya tak perlu. Ibu saya pula berasa takut untuk meninggalkan rumah sekarang," tambahnya.
Fatine kesal kerana masyarakat Melayu berasa tersinggung ekoran perkahwinan mereka, walhal mereka cuma ingin hidup bersama di UK memandangkan mereka tidak boleh berbuat demikian di Malaysia.
 
Fatine sedar orang-orang Melayu 
memegang nilai-nilai tradisional dan 
tidak dapat menerima orang sepertinya".

Fatine sedar orang-orang Melayu memegang nilai-nilai tradisional dan "tidak dapat menerima orang sepertinya". Bagaimanapun, dia berharap keadaan akan beransur reda.
Fatine "berkahwin" dengan Ian Young, 30, pemilik syarikat penyelenggaraan hartanah dalam satu upacara sivil Mei lalu, menghadapi tindakan dihantar pulang ke Malaysia selepas permohonannya untuk mendapatkan visa 'Leave to Remain' ditolak oleh Pejabat Dalam Negeri ekoran foto "salah".
Permohonan kedua yang disertakan foto berukuran pasport berlatar belakang putih dan bukannya biru telah dikemukakan untuk pertimbangan semula, namun permohonan itu juga telah ditolak Oktober lalu.
Pasangan itu baru mengemukakan permohonan buat kali ketiga untuk mendapatkan 'Right to Family Life (hak untuk kehidupan berkeluarga)' di bawah Akta Hak Asasi Manusia di Britain.
Pada Isnin lalu, Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Abdul Rahman Othman berkata, Jabatan Imigresen berkemungkinan mengambil tindakan undang-undang terhadap Fatine.
Ini kerana katanya, pihaknya memandang serius kes rakyat Malaysia tinggal melebih tempoh di luar negara.
Young bagaimanapun menegaskan permohonan Fatine masih sedang diproses oleh Agensi Sempadan UK. Justeru, katanya, Fatine tidak sepatutnya dikategorikan dalam golongan yang tinggal terlebih tempoh di UK.
"Setahu saya, pihak berkuasa tidak dibenarkan menahannya buat masa ini," katanya.
Ekoran laporan tersebut yang tidak memaparkan perkara sebenar, Young mendakwa, orang ramai beranggapan cerita mereka merupakan satu penghinaan kepada Islam sedangkan mereka tidak berniat berbuat sedemikian.
Fatine (duduk) kesal kerana orang ramai tidak memahami tujuannya datang ke United Kingdom (UK) adalah semata-mata untuk bersama dengan lelaki yang dikasihinya.
"Kami cuma mahu berkahwin, hidup bahagia bersama. Satu-satunya cara kami dapat berbuat demikian adalah di UK," kata Young.
Tambahnya, laporan tersebut juga seolah-olah menggambarkan mereka menghina undang-undang Islam.
"Ekoran gambaran sedemikian, saya berasa kami akan berada dalam keadaan bahaya jika kami cuba tinggal di Malaysia," ujarnya.

Bahaya? Di mana bahayanya? Apakah Fatine berasa tidak selamat jika pulang ke Malaysia? Sebenarnya, jiwa Fatine yang kacau sebenarnya. Moga dia kembali ke pangkal jalan. 

9 comments:

 1. Sekali pandang boleh cair ni, Dia tak faham. kita juga tak faham. Sama-sama tak faham. cuma Allah yang faham

  ReplyDelete
 2. itulah
  bila dah kecoh2 dkt suratkhabar nih memang bertambah masalah lah
  dari pada tak tahu orang tahu
  salah dia juga ikutkan nafsu sangat

  ReplyDelete
 3. Amir,

  Mantap? Tang mana mantapnya? Botox kot? Tak pun, plastic surgery..

  Gelilah.... Yalkkkkk!

  ReplyDelete
 4. Anjang,

  Di Serdang dulu, sebilik bilik aku di kolej, ada lah member spesis Fatine ni. Lembut, bukan dibuat-buat, aku rasa memang lahir begitu. Tak pernah buka baju depan kami. Suara pun lembut. Tak silap aku, dia kantoi tahun 2.

  Pehtu tak tau dia ke mana.. Ramai gak budak kolej yang 'cair' dengan dia, jadi tukang urut dan tempat nak 'ringan-ringan'..

  ReplyDelete
 5. Hans,

  Poplar terus Fatine ni. Dulu, sapa pun tak kenal dia.

  Hahaha... Camana dia nak ber'laga' tu..

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. sebijik macam real pompuan..
  cuma tang jari tu tetap beso!
  dia riso sebab dia tahu dia buat menda yang tak betui.

  1) jadi pompuan
  2) kahwin sesama jantina
  3) ugama?? tak yah cerita la..

  hmmmmmm

  teringat cerita 'WALI'..lakonan ahmad tamimi

  ReplyDelete
 8. Kak Hida,

  Tarmimi jadi Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik dlm Skirn mlm tadi. Agam,a ni Fatine dh tolka tepi, saya bimbang kalu mati tak sempat bertaubat, apa sudahnya dia? Mati pun kalau di luar negara, lagilah teruk.

  Jenis tak ingat sejadah ni...

  ReplyDelete

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...