Saturday, March 14, 2009

Tersentuhnya Hati Kehidupan Nik Nur Madihah..

Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di blog ini.

Aku memang sudah tidak membeli Utusan Malaysia, atas sebab-sebab tertentu yang aku sendiri tahu. Tetapi terdetik hati untuk membaca kisah di Utusan online, tentang permata di perlimbahan, adik Nik Madihah, pelajar cemerlang SPM 2009.

INILAH RUMAH SAYA (Utusan online 14 Mac 2009)


Nik Nur Madihah bersama ibu bapanya Nik Mohd. Kamal Hussien dan Mariani Omar di rumah mereka di Kampung Parang Puting, Pengkalan Chepa, Kota Bharu, semalam. – UTUSAN/Hafiz Johari


Hidup tanpa peralatan canggih dan kemudahan sempurna bukan penghalang untuk seseorang menempa kejayaan. Malah kesukaran dan kekurangan itulah yang menjadi pendorong kepada usaha untuk mengubah nasib ke tahap lebih baik sambil membahagiakan ibu bapa.

Siapa sangka rumah yang kelihatan hampir roboh ini menyimpan sebutir permata berharga yang bakal menyinar suatu hari nanti.

Bahkan tidak seorang juga yang terfikir bahawa permata yang berlindung di rumah ini telah mencipta sejarah dengan memperoleh keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan kelmarin. Nik Nur Madihah Nik Mohd. Kamal, 18, mencatat keputusan cemerlang 19 A1 dan satu A2.

Kejayaan pelajar dari Sekolah Menengah Agama Arab Maahad Muhammadi (Perempuan), Kota Bharu, Kelantan ini agak istimewa kerana dia adalah anak seorang nelayan berbanding pelajar cemerlang SPM sebelum ini yang datang dari keluarga yang agak senang.

Dia yang pernah menjadi antara pelajar terbaik peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) peringkat kebangsaan 2006, bertukar menjadi selebriti sekelip mata kerana kecemerlangannya itu.

Malah wartawan yang berpusu-pusu untuk menemu bualnya terpaksa menunggu giliran untuk memasuki rumah yang disewa bapanya dengan harga RM90 sebulan kerana ia terlalu sempit dan agak uzur.

Rumah kecil itu menjadi gambaran kehidupan sukar mereka sekeluarga malah bilik kecil yang dilindungi almari di ruang tamu yang menjadi tempatnya untuk berehat manakala ruang tamu yang mampu memuatkan kira-kira empat orang itu menjadi bilik belajar tetapnya pada setiap hari.

Mengapa ada antara kita yang mewah tetapi tak berupaya memperoleh sehebat Nik Nur Madihah?

7 comments:

 1. alhamdulillah... semoga dia terus berjaya

  ReplyDelete
 2. Bersamalah kita doakan kejayaanya akan membawa perubahan dan kebahagiaan keluarganya.

  ReplyDelete
 3. Mungkin inilah yang dikatakan kemiskinan membawa berkat, kekayaan melalaikan manusia.

  ReplyDelete
 4. Dia umpama ikan di laut masin yang tidak terkesan dgn keadaan persekitaran tetapi keadaan kehidupannya memotivasikannya...hendak seribu daya..

  ReplyDelete
 5. biar kediaman buruk,tp hati dan jiwa bersih... afdhallah segala hajat yg baik...insya-allah...

  ReplyDelete
 6. kak madihah apakah rahsia disebabkan akak berjaya

  ReplyDelete

Jejak yang ditinggalkan

JETI NELAYAN LEKIR

Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Saya menghargai perkongsian pendapat dan cerita di sini. Foto hiasan Pada era 80-an,...